VIB Microben
VIB Microben
Microorganismen hebben vaak een slechte reputatie. Ze worden in verband gebracht met ziektes en infecties, waardoor microben lijden onder een negatieve connotatie. Tijdens de maanden September en Oktober, willen we deze misverstanden uit de weg helpen, en jullie tonen waarom microben onze aandacht verdienen. We zetten ons onderzoek aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie in de kijker. We brengen verhalen over hoe deze kleine architectjes producten kunnen aanmaken die ons helpen bij het behandelen van ziektes, het verminderen van de voedingsafval; het creëren van groenere energie, en veel meer.
Vergeet ons zeker niet te volgen op sociale media. We nemen jullie mee achter de schermen van de verschillende laboratorium activiteiten en we laten de mensen aan het woord die dagelijks vol passie werken aan het ontdekken van het ongekende potentieel van microben.
Microben als fabrieken
Aan het VIB praten we vaak over "Microben als fabrieken". Maar wat bedoelen we hier precies mee? Joleen Masschelein van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie zat samen met EOS magazine om dit helemaal uit de doeken te doen. Je kan de podcast hier nog een keer beluisteren, en het artikel lezen. Voor haar onderzoek op bacteriën behaalde Joleen zelfs een prestigieuze ERC startbeurs. Dit zijn beurzen uitgereikt door Europa om jonge onderzoekers met een idee voor baanbrekend onderzoek een duwtje on de rug te geven.
Even bijlezen: impactverhalen van vroeger
Kevin Verstrepen, hoofd van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie, legt uit waarom gisten zulke belangrijke microorganismen zijn voor onderzoek. Deze kleine organismen zijn van cruciaal belang geweest voor wetenschappelijke ontdekkingen in de chemie, geneeskunde, biologie en natuurlijk....bier brouwen.
Impact op de maatschappij
Micro brouwerij
Professor Verstrepen richtte in 2017 met steun van AB InBev en andere partners een ultramoderne experimentele brouwerij op in het Kasteelpark Arenberg in Leuven, waar zijn team onderzoekt hoe gistcellen zich gedragen in grote vaten bier. Deze brouwerij en fermentoren overbruggen de kloof tussen labo en industrie, waardoor ze nieuwe gistvariëteiten kunnen bestuderen en testen voor toepassing in commerciële bierproductie.
Microbiota Project
In 2018 werd het Grand Challenges project over het darm microbioom gelanceerd. Het team van Jeroen Raes en collega's uit het medische veld proberen chronische inflammatoire darmziekten (IBD) aan te pakken. Ze doen dit op drie manieren: fecale transplantatie, micriobiële cocktails met bestaande en verbeterde probiotica, en ten laatste het herbestemmen van bestaande medicatie.
Soja in Vlaanderen
Dit onderzoek zal een grote verzameling stikstofbindende bacteriën bouwen en gegevens genereren. Deze gegevens zal men delen met alle partners van de onderzoeksgroep om de toepasbaarheid van deze bacteriën voor de sojateelt in Vlaanderen te verbeteren. Daarnaast zullen de projectpartners gegevens verzamelen over de mening van burgers over soja als alternatieve stikstofbronnen. Voor dit onderzoek werkt VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie nauw samen met VIB-U Gent Center voor Planten Systeembiologie.