Over

VIB Lessen van Planten

VIB Lessen van Planten

Het veranderend klimaat zet een enorme druk op onze gewasproductie. Planten moeten zich aanpassen aan hogere temperaturen, extremere doogte, en ziektes. Daarnaast blijft de globale populatie groeien en de nood naar voedsel blijft stijgen. Hoe kunnen we onze voeding in de toekomst verzekeren onder deze uitdagende omstandigheden? In mei en juni schijnt het VIB haar licht op gewasonderzoek dat een antwoord probeert te bieden op deze uitdagingen. Ontdek het onderzoek en ontmoet de mensen die elke dag werken aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Recentste nieuws

Podcast universiteit van vlaandere

Podcast: Waarom zijn bacteriën de max

Sofie Goormachtig van het VIB-UGent Center voor planten systeembiologie is mee de trekker van het projact "soja in 1000 tuinen". Het is haar missie om aan te tonen dat bacteriën en schimmels meer waard zijn dan hun slechte reputatie doet vermoeden. In een podcast door de Universiteit van Vlaanderen, praat Sofie vol enthousiasme over deze organismen en hoe ze kunnen helpen om planten beter te doen groeien.

Even inlezen: enkele verhalen uit het verleden

Lees je in over enkele verhalen uit het verleden. Tijdens onze spotlight periode herbekijken we deze onderwerpen, en delen we met jullie de huidige stand van zaken.

front page of the CRISPR-Cas facts series booklet

Facts series: Precisie-veredeling in planten via CRISPR-Cas

In 2019 besloot het VIB om geïnteresserde lezers te informeren over genoombewerking (Engels: genome-editing) en CRISPR-Cas. In onze Facts serie, gaven we uitleg over de techniek van CRISPR, hoe dit werkt, en hoe we het gebruiken in onderzoek. We hadden extra aandacht voor de maatschappelijke, economische en politieke impact door ons licht te schijnen op de wetgeving in Europa en de rest van de wereld, en door de huidige producten op de markt op te lijsten. Nu, 4 jaar later, is het tijd voor een update. Is de wetgeving veranderd? Zijn er nieuwe producten op de markt? Deze vragen zullen we de komende weken onder de loop nemen. In de tussentijd kan je je geheugen nog eens opfrissen met onze brochure. 

Origin of Impact Harnessing the microbiome of soil

Oorsprong van impact: landbouw met bacteriën en schimmels

Microben hebben niet altijd de beste reputatie. Na het lezen van ons oorsprongverhaal over microben in de bodem, zijn we zeker dat je anders naar deze kleine wezens zal kijken. Ontdek hoe het microbioom planten weerbaarder kan maken tegen een veranderend klimaat, en herontdek het burgerwetenschap project rond soja in 1000 tuinen in Vlaanderen. Komende weken geven we update over het soja project en delen we met jullie de laatste ontwikkelingen in dit project.  

Recente blogs rond VIB Lessen van Planten

Indien je al onze blogs wil lezen, ga dan naar VIB blog!

IPBO group photo

Vrijwilligerswerk met IPBO in Kenia

Op zoek naar een manier om een ​​positieve impact te hebben op duurzame landbouw? Maak kennis met IPBO, of de UGent-VIB International Plant Biotechnology Outreach organisatie. IPBO is een VIB-team met een missie om vooruitgang in de landbouw te bevorderen en de samenwerking tussen Afrikaanse en Belgische organisaties te verbeteren.

cover dossier CRISPR-Cas in planten

Een update over CRISPR-Cas genoombewerking in planten

In 2019 werd onze Facts series over genoombewerking in planten gepubliceerd. De revolutionaire technologie van CRISPR-Cas veroverde de wereld van de biotechnologie. Kritische vragen uit de maatschappij lieten dan ook niet lang op zich wachten. Dankzij onze publicatie hebben we veel van deze vragen kunnen beantwoorden. Wetenschap staat echter niet stil. Nieuwe technieken en toepassingen verschijnen elk jaar, met nieuwe economische en maatschappelijke impact. Politici wereldwijd passen hun wetgeving aan in functie van deze wetenschappelijke evoluties. In de zomer van 2023 zal de Europese commissie een nieuw wettelijk kader rond genoombewerkte gewassen voorstellen. Bij het VIB vonden we dit een geschikt moment om onze Facts serie van 2019 te herzien. We geven een update over de evoluties in genoombewerking van de afgelopen 4 jaar, en de impact dat een veranderend wetgevend kader voor ons allemaal kan betekenen.

Blog De kracht van sojabonen ontketenen

De kracht van sojabonen ontketenen

Sojabonen zijn niet alleen een essentiële bron van plantaardige eiwitten voor voedsel en diervoeder, maar ze bieden ook tal van voordelen naast hun voedingswaarde. De sojateelt draagt ​​bij aan bodemverbetering en vermindert de stikstofbelasting door stikstoffixatie via bacteriën in wortelknolletjes, wat het een duurzaam gewas maakt, zeker met het oog op een veranderend klimaat en verschuivend voedingspatroon. De teelt van sojabonen in België is echter een uitdaging vanwege het gebrek aan aanpassing aan de lokale bodem- en milieuomstandigheden. Maar misschien kunnen bacteriën te hulp schieten...

banner_blog_MendelMinecraft

Van Mendel tot Minecraft: de 200-jarige evolutie van de genetica

In 1822 werd Gregor Mendel - de grondlegger van de genetica - geboren. In 1866 publiceerde hij ‘Experiments with plant hybrids’, een werk van 40 pagina's waarin hij de overdracht van kenmerken in erwt op hun nageslacht beschrijft. Hij had geen idee dat dit de basis zou worden van de moderne genetica. In het begin van de twintigste eeuw, na Mendel’s dood in 1884, werden zijn bevindingen herontdekt en groeide Mendels ‘wetten van de overerving’ uit tot de basis van de moderne biologie. Om zijn 200ste verjaardag te vieren blikken we terug en vooruit met VIB-wetenschappers Ive De Smet, Joren De Ryck en Matilde Sanches van het VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie en Seppe De Winter van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek.

Betrokken Onderzoekscentra

VIB omvat negen onderzoekscentra verspreid over heel Vlaanderen. Elke center heeft zijn specifiek onderzoeksveld. Twee van deze centers zijn nauw betrokken bij het plantenonderzoek in het licht van klimaatverandering. 

VIB-PSB-icon-for-web

VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie

VIB-CFM-icon-for-web

VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie

VIB_translationalresearchcrops_Conference

TRIC23: Translational Research in Crops conference

Op 22 en 23 Juni organiseert VIB-UGent Center for Plant Systems Biology de TRIC (translational research in crops) conferentie. Deze conferentie beoogt het samenbrengen van wetenschappers die werken in de onderwerpen van stress biologie, gewassen verbeteren via de plant architectuur, gezondere gewassen produceren, en de voordelige interacties met het microbioom in de bodem.