Wilt u meewerken aan de nieuwe diagnosetest voor darmkanker


Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van prof. Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven) en prof. Hans Prenen (UZ Leuven), ontwikkelden een nieuwe bloedtest om darmkanker in een pril stadium vast te stellen. Dat is cruciaal: als de ziekte snel ontdekt wordt, liggen de overlevingskansen boven 90% – een pak meer dan het gemiddelde van 60%.

Prof. Hans Prenen (UZ Leuven): “Vandaag stellen artsen darmkanker voornamelijk vast via een colonoscopie. Bij die methode bekijkt een arts via een dunne buis met camera de binnenkant van de dikke darm. Maar dit onderzoek kan niet gebruikt worden als algemene screeningmethode van de bevolking gezien te duur en logistiek niet haalbaar. Vandaag gebeurt bevolkingsscreening dan ook met een stoelgangstest. Omdat deze test vaak vals positief is, worden veel mensen echter onterecht ongerust gemaakt.”  .

Prof. Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven): “De zogeheten Monomark-test kan op termijn een betrouwbaar en patiëntvriendelijk alternatief zijn voor de bestaande diagnosetools. Bij deze test volstaat een bloedafname. Daarna nemen specialisten de monocyten, een type van witte bloedcellen, onder de loep om darmkanker na te gaan. Ons onderzoek in labo’s wijst op een precisie van ongeveer 95%.”
De Monomark-test zal nu door DNAlytics ontwikkeld worden onder de naam Colonokit™.

Informatie voor Patiënten
Velen van jullie, na het persbericht van maart 2017, hebben met DNAlytics of VIB en KU Leuven contact opgenomen om meer informatie over de ColonoKit te krijgen. We danken u voor jullie belangstelling voor dit ambitieuze programma. Wij herinneren jullie eraan dat de test nog niet beschikbaar is voor routine-patiënten. Klinische studies zijn aan de gang, anderen zullen starten. Deze studies zullen de noodzakelijke en voldoende referenties verkrijgen om dit veelbelovende onderzoek in de klinische praktijk te brengen. Indien u wenst op de hoogte te blijven, vooral van de mogelijkheid om deel te nemen aan de komende klinische studies, klik hier.