Organisatie en structuur


VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) is een non-profit onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. 1470 wetenschappers verrichten bij VIB basisonderzoek naar de moleculaire mechanismen die instaan voor de werking van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen. De onderzoekers van VIB werken op de campussen van vijf Vlaamse universiteiten – UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt. VIB wordt ondersteund door de Vlaamse overheid. Naast strategisch basisonderzoek besteedt VIB veel aandacht aan het omzetten van onderzoeksresultaten in producten ten dienste van de consument en de patiënt – de zogenaamde techtransfer. Communicatie is ook een belangrijke pijler. VIB ontwikkelt een breed gamma aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie.
 

Structuur

Campussen

VIB is een onderzoeksinstituut zonder muren. De organisatie heeft geen centrale campus, maar heeft onderzoeksgroepen in vijf Vlaamse universiteiten – UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt.
 

Hoofdkantoor

Het hoofdkantoor in Gent huisvest de algemene directie en het personeel dat instaat voor de institutionele activiteiten en de ondersteuning van de onderzoeksdepartementen.
 

Servicefaciliteiten

De servicefaciliteiten zijn eveneens ingebed in de universitaire campussen.
 

Management

VIB is een autonome instelling die zelf haar koers bepaalt. Als vereniging zonder winstoogmerk (vzw) heeft VIB volgende structuur:

Good governance

De raad van bestuur van VIB heeft een charter voor deugdelijk bestuur (good governance) opgesteld, dat in voege is sinds 16 april 2008.