Ik werk mee

VIB verricht basisonderzoek. Hiervoor hebben we soms medewerking nodig en dit voor heel specifieke onderzoeksprojecten. Wil je bijdragen aan een wetenschappelijke vooruitgang? Kijk dan zeker naar onderstaande projecten.

  • Stoelgangtransplantatie voor de ziekte van Parkinson
  • Op zoek naar patiënten met Spondyloartritis
  • Oude schilderijen tonen evolutie van planten
  • Test voor familiale mediterrane koorts
  • Monomark (Colonokit™): nieuwe diagnosetest voor darmkanker
  • Alzheimeronderzoek
  • Vlaams Darmflora Project

 

Stoelgangtransplantatie voor de ziekte van Parkinson

Recente onderzoeksgegevens tonen aan dat het maagdarmstelsel een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Prof. Roosmarijn Vandenbroucke (VIB-UGent) onderzoekt dit in nauwe samenwerking met Prof. Patrick Santens (neurologie, UZ Gent), Prof. Debby Laukens (gastroenterologie, UZ Gent) en Prof. Danny De Looze (gastroenterologie, UZ Gent). In het UZ Gent wordt een klinische studie uitgevoerd waarbij ze het effect van stoelgangtransplantatie willen nagaan op de symptomen en de progressie van de ziekte van Parkinson. Voor deze studie zijn de onderzoekers op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson.

Wenst u hier aan mee te werken?
Klik hier voor concrete informatie en contactgegevens.


 
 
Op zoek naar patiënten met Spondyloartritis
 
Het Be-GIANT-studieteam onder leiding van Prof. Dr. Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek en dienst reumatologie UZ Gent)  is op zoek naar patiënten (kinderen en volwassenen) met Spondyloartritis (Spa) om deel te nemen aan een van hun komende studies. Door zoveel mogelijk patiënten te behandelen en op te volgen, hopen de onderzoekers-artsen hun kennis over reuma gevoelig uit te breiden en op die manier hun steentje bij te dragen aan het ontrafelen van de ziektemechanismen bij SpA. Naast het zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor behandeling hopen ze op lange termijn een manier te vinden om de ziekte te kunnen genezen. Door middel van dit wetenschappelijk onderzoek hoopt men alle SpA patiënten, in de eerste plaats diegene die deel uitmaken van de Be-GIANT-cohorte, elke dag een stap vooruit te helpen.

Wenst u hieraan mee te werken?
Klik hier voor concrete informatie en contactgegevens.

________________________________________________________________________

Oude schilderijen tonen evolutie van planten

Historische afbeeldingen van fruit, groenten en graan kunnen ons wijzer maken over plantenevolutie en –ecologie. Ive De Smet, plantenbioloog bij VIB-UGent, en David Vergauwen, opgeleid als kunsthistoricus en werkzaam bij Amarant, bestuderen afbeeldingen van planten op schilderijen in kunstmusea. Ze vergelijken hun bevindingen met de genetische veranderingen die deze gewassen ondergingen tijdens de laatste eeuwen. Deze bijzondere aanpak liet de wetenschappers reeds toe de evolutie van de wortel en tarwe onder de loep te nemen. 
 
Wenst u hier aan mee te werken?
Klik hier voor concrete informatie en contactgegevens. 
____________________________________________


Alzheimeronderzoek

Prof. Christine Van Broeckhoven (VIB-UAntwerpen): “Om alzheimer en dementie te kunnen onderzoeken, hebben we niet enkel informatie nodig van mensen met de ziekte of hun familieleden, maar ook van gezonde vrijwilligers. Representatief onderzoek is immers enkel mogelijk mits voldoende ingebouwde controles. Voor alzheimeronderzoek betekent dit dat we gezonde mensen nodig hebben die een bloedstaal af willen geven en een geheugentest ondergaan. Zij zijn van onschatbare waarde in onze zoektocht naar het mechanisme van die vreselijke ziekte.”
 
Wenst u mee te werken?
Klik hier voor meer info en de contactgegevens.   


 
Vlaams Darmflora Project


Jeroen Raes (VIB-KU Leuven): “Met het Vlaams Darmflora Project willen we stoelgangstalen van minstens 5000 vrijwilligers verzamelen en analyseren. Dit is één van de grootste wetenschappelijke studies naar darmbacteriën ooit en kan dit kleine landje internationaal tot de wereldtop katapulteren in dit onderzoeksveld. Hoe meer mensen deelnemen aan dit project, hoe sneller we stappen kunnen zetten in het belangrijke onderzoek naar de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam en onze gezondheid."

 
Wenst u mee te werken? 
Meer info is te vinden op de website van het Vlaams Darmflora Project

 


 
Monomark (Colonokit™): nieuwe diagnosetest voor darmkanker

Jaarlijks wordt bij zo’n 8.600 Belgen darmkanker vastgesteld. Voor hun overlevingskansen is een vroege diagnose van vitaal belang. Maar een algemene screening van de bevolking met colonoscopie – een intern onderzoek van de dikke darm – is relatief duur, belastend voor patiënten en logistiek niet haalbaar.
 
Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven) en Hans Prenen (UZ Leuven) ontwikkelden een alternatieve screeningsmethode: de Monomark-test. Daarbij volstaat een bloedafname, waarna specialisten de diagnose van darmkanker kunnen stellen aan de hand van specifieke witte bloedcellen. Labo-onderzoek is alvast veelbelovend, met een precisie van ongeveer 95%.
 
Wenst u mee te werken aan het onderzoek naar deze test?
Klik hier voor concrete informatie.
 

 
Test voor familiale mediterrane koorts


Mohamed Lamkanfi (VIB-UGent) ontwikkelt een nieuwe diagnostische test voor familiale mediterrane koorts. Bij mensen met een origine rond de Middellandse zee, inclusief Kaukasus en het Midden-Oosten, komt familiale mediterrane koorts voor bij 1 à 2 op de 1.000 inwoners. Daarom werkt M0hamed Lamkanfi samen met zijn team en andere onderzoeksgroepen aan een nieuwe test om familiale mediterrane koorts vast te stellen. Hiervoor hebben de onderzoekers medewerking nodig van zowel patiënten met een mediterrane achtergrond, zoals mensen van Turkse, Marokkaanse en Italiaanse origine, als mensen met verwante ontstekingsziektes (voor de controlegroep). 

Wenst u mee te werken aan het onderzoek naar deze test?
Klik hier voor concrete informatie en contactgegevens.

 

 

 

 

 

 

Roosmarijn Vandenbroucke (VIB-UGent)
©VIB

 

 

Dirk-Elewaut_150-196.jpg
Dirk Elewaut (VIB-UGent)Ive De Smet (VIB-UGent)

Christine-Van-Broeckhoven_150-196.jpg
Christine Van Broeckhoven (VIB-UAntwerpen)


Jeroen-Rae150-196.jpg
Jeroen Raes (VIB-KU Leuven)

 Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven)

 

Mohamed Lamkanfi (VIB-UGent)