Ik werk mee

VIB verricht basisonderzoek. Hiervoor hebben we soms medewerking nodig en dit voor heel specifieke onderzoeksprojecten. Wil je bijdragen aan een wetenschappelijke vooruitgang? Kijk dan zeker naar onderstaande projecten.

  • Oude schilderijen tonen evolutie van planten
  • Test voor familiale mediterrane koorts
  • Monomark (Colonokit™): nieuwe diagnosetest voor darmkanker
  • Alzheimeronderzoek
  • Vlaams Darmflora Project

Oude schilderijen tonen evolutie van planten
 
Historische afbeeldingen van fruit, groenten en graan kunnen ons wijzer maken over plantenevolutie en –ecologie. Ive De Smet, plantenbioloog bij VIB-UGent, en David Vergauwen, opgeleid als kunsthistoricus en werkzaam bij Amarant, bestuderen afbeeldingen van planten op schilderijen in kunstmusea. Ze vergelijken hun bevindingen met de genetische veranderingen die deze gewassen ondergingen tijdens de laatste eeuwen. Deze bijzondere aanpak liet de wetenschappers reeds toe de evolutie van de wortel en tarwe onder de loep te nemen. 
 
Wenst u hier aan mee te werken?
Klik hier voor concrete informatie en contactgegevens. 
____________________________________________

Test voor familiale mediterrane koorts

Mohamed Lamkanfi (VIB-UGent) ontwikkelt een nieuwe diagnostische test voor familiale mediterrane koorts. Bij mensen met een origine rond de Middellandse zee, inclusief Kaukasus en het Midden-Oosten, komt familiale mediterrane koorts voor bij 1 à 2 op de 1.000 inwoners. Daarom werkt M0hamed Lamkanfi samen met zijn team en andere onderzoeksgroepen aan een nieuwe test om familiale mediterrane koorts vast te stellen. Hiervoor hebben de onderzoekers medewerking nodig van zowel patiënten met een mediterrane achtergrond, zoals mensen van Turkse, Marokkaanse en Italiaanse origine, als mensen met verwante ontstekingsziektes (voor de controlegroep).
 
Wenst u mee te werken aan het onderzoek naar deze test?
Klik hier voor concrete informatie en contactgegevens.


 
Monomark (Colonokit™): nieuwe diagnosetest voor darmkanker

Jaarlijks wordt bij zo’n 8.600 Belgen darmkanker vastgesteld. Voor hun overlevingskansen is een vroege diagnose van vitaal belang. Maar een algemene screening van de bevolking met colonoscopie – een intern onderzoek van de dikke darm – is relatief duur, belastend voor patiënten en logistiek niet haalbaar.
 
Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven) en Hans Prenen (UZ Leuven) ontwikkelden een alternatieve screeningsmethode: de Monomark-test. Daarbij volstaat een bloedafname, waarna specialisten de diagnose van darmkanker kunnen stellen aan de hand van specifieke witte bloedcellen. Labo-onderzoek is alvast veelbelovend, met een precisie van ongeveer 95%.
 
Wenst u mee te werken aan het onderzoek naar deze test?
Klik hier voor concrete informatie.
 

 
 
Alzheimeronderzoek

Christine Van Broeckhoven (VIB-UAntwerpen) heeft de medewerking van burgers nodig om haar onderzoek in de ziekte van Alzheimer vooruit te helpen, zoals ze in onderstaand filmpje verduidelijkt.
 
Wenst u mee te werken?
Meer info via dit mailadres.
 

 
Vlaams Darmflora Project

Jeroen Raes (VIB-KU Leuven): “Met het Vlaams Darmflora Project willen we stoelgangstalen van minstens 5000 vrijwilligers verzamelen en analyseren. Dit is één van de grootste wetenschappelijke studies naar darmbacteriën ooit en kan dit kleine landje internationaal tot de wereldtop katapulteren in dit onderzoeksveld. Hoe meer mensen deelnemen aan dit project, hoe sneller we stappen kunnen zetten in het belangrijke onderzoek naar de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam en onze gezondheid."
 
Wenst u mee te werken? 
Meer info is te vinden op de website van het Vlaams Darmflora Project
 
 

 Vlaams Darmflora Project

 
 

 

 

 

 
Ive De Smet (VIB-UGent)Mohamed Lamkanfi (VIB-UGent)


Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven)