Hoogtepunten

2012 

Nieuwe managing director

Sinds de start van VIB in juli 1995, werd VIB geleid door de tandem Jo Bury en Rudy Dekeyser. Sinds 1 juni 2012 neemt Johan Cardoen de fakkel over van Rudy Dekeyser als managing director en directeur techtransfer van VIB. Johan Cardoen is de voormalige CEO van CropDesign en ex-voorzitter van FlandersBio.
 

Bio-Imaging Core

Mede dankzij een beurs van het Kabinet Lieten heeft VIB in 2012 een volledig nieuwe Bio-Imaging Core - met sites in Gent en Leuven - opgestart. Naast conventionele licht- en electronenmicroscopie zal deze unit driedimensionele correlatieve licht- en electronenmicroscopie aanbieden.

 

Drie veldproeven met GGO’s

In 2012 was VIB betrokken bij drie veldproeven met genetisch gemodificeerde planten: een met populier, een met aardappel en een met maïs. De maïsproef was in 2012 een primeur voor VIB. Na een moeilijke start door de slechte weersomstandigheden slaagden de VIB onderzoekers er in samenwerking met ILVO toch in om bepaalde observaties die in de serre waren gedaan bij de maïs in het veld te bevestigen. 
 

 

Biotechdag

VIB organiseerde samen met Gimv en Biotech Fonds Vlaanderen voor de derde keer biotechdag op zaterdag 23 juni 2012. Deze editie werd opengetrokken naar heel Vlaanderen. Meer dan 1000 wetenschappers van zo’n 50 academische en industriële biotechspelers ontvingen de talrijke bezoekers met open armen.  

 

Symposia with Cell en Nature Conferences 

Van 6 tot 8 juli 2012 organiseerde VIB samen met Cell in Leuven een symposium over Angiogenese, Metabolische Regulatie en Kankerbiologie. Deze interdisciplinaire meeting bracht 280 wetenschappers uit verschillende landen samen. Recente doorbraken in plantenbiologie werden uitgewisseld op een symposium in Gent (3-5 oktober) dat VIB met Nature Conferences als partner organiseerde.


VIB in numbers

 • 1372 wetenschappers
 • 171 toppublicaties
 • VIB-start-ups stellen 588 mensen te werk
 • 1016 overeenkomsten met bedrijven
 • 42 producten of diagnostische testen in ontwikkeling

2011

5-jaarlijkse evaluatie

Na een slopende maar uiterst positieve 5-jaarlijkse evaluatie kreeg VIB een uitstekend rapport van diverse peer review boards, consultants en analisten. Het resultaat: een nieuwe beheersovereenkomst voor 5 jaar (2012-2016) met een dotatie van 43,8 M€ per jaar. Een deal van bijna 220 M€!

Omics@vib

Op 15 mei lanceerde VIB een nieuw international postdoc-programma ‘omics@vib’. De doelstelling van dit EC-ondersteunend programma is om internationale postdocs aan te trekken die een ‘integratieve biologie’ aanpak in de VIB-labo’s versnellen. De eerste oproep leverder 6 omics@vib-fellows op.

15 jaar VIB

Op 6 oktober 2011 organiseerde VIB het symposium ‘ Closer to the future’ naar aanleiding van zijn 15-jarig bestaan. Meer dan 1.000 wetenschappers en mensen uit de biotechindustrie woonden dit event bij. De 15de verjaardag was ook de aanleiding voor de publicatie van een Nederlandstalig boek en Engelstalige box voor VIB’s verwezenlijkingen.

Twee nieuwe departementsdirecteuren

De komst van twee nieuwe departementsdirecteuren heeft voor een duidelijke inhoudelijke focus gezorgd. Peter Tompa, één van de grondleggers van het onderzoek naar intrinsiek geordende eiwitten, is aan de Vrije Universiteit Brussel gestart met de uitbouw van het VIB Departement Structurele Biologie. Aan de  UGent is Bart Lambrecht aangetrokken als nieuwe directeur van het VIB Departement Moleculair Biomedisch Onderzoek. Hij zal er het thema ‘ontsteking’ centraal stellen en de wetenschappers meer betrekken bij het translationeel onderzoek in samenwerking met de kliniek.

VIB in numbers

 • 1268 wetenschappers
 • 163 toppublicaties
 • VIB-start-ups stellen meer dan 500 mensen te werk
 • 901 overeenkomsten met bedrijven
 • 31 producten  or diagnostische testen in ontwikkeling

2010

Ruelens-Van Gorp Foundation en VIB-K.U.Leuven richten samen leerstoel op voor onderzoek naar hersenziekte dystonie

Voor het eerst in België richten een privé-partner en een onderzoeksinstelling samen een fonds op voor onderzoek naar een ziekte. De Ruelens-Van Gorp Foundation for Dystonia Research (FDR) schenkt 1 miljoen euro aan Bart De Strooper om onderzoek te verrichten naar de hersenziekte Dystonie. VIB investeert zelf ook 1 miljoen euro in dit onderzoek. 
 

Bio-Accelerator opent officieel met Ablynx als eerste bedrijf

Omdat de vraag naar ruimte groter was dan het aanbod vervult VIB de rol van katalysator in het samenbrengen van partijen die bereid zijn de Bio-Accelerator te bouwen en exploiteren. De Bio-Accelerator is een gebouw van 12.000 m2 dat ter beschikking komt van grotere biotechbedrijven.
 

Dag van de Biotechnologie met biotechmarkt

In het kader van de Dag van de Biotechnologie organiseert VIB samen met de Stad Gent een biotechmarkt in het centrum van Gent. Enthousiaste marktkramers prijzen hun waren aan 1500 toevallige passanten aan: stuk voor stuk gemaakt met behulp van biotechnologie; van brood, kaas en bier tot wasproducten en jeans.
 

VIB in cijfers

2009

VIB realiseert de eerste GGO-veldproef sinds 2002

Minister Patricia Ceysens geeft het startschot voor de veldproef met genetisch gewijzigde populieren. Deze bomen met gewijzigde houtsamenstelling zijn meer geschikt voor de productie van bio-ethanol.
 

VIB lanceert VRTC, een trainingprogramma voor onderzoekers

VIB lanceert met VRTC een crossdisciplinair trainingspakket in de levenswetenschappen, en dit in samenwerking met de wetenschappelijk georiënteerde coördinatoren van de doctoraatsopleiding van de partneruniversiteiten.
 

Oprichting van NERF

NERF, het centrum voor neuro-elektronisch onderzoek in Vlaanderen, bundelt de expertise van drie Vlaamse topinstituten: nano-elektronica (IMEC), geneeskunde (K.U.Leuven) en biotechnologie (VIB). Dit is het eerste multidisciplinair onderzoeksinitiatief in neuro-elektronica ter wereld.

VIB in cijfers

 • 1194 wetenschappers, waarvan 29% uit het buitenland, gespreid over 60 nationaliteiten
 • 107 toppublicaties
 • 457 werknemers in VIB-start-ups
 • 560 industriële samenwerkingen
 •  

2008

Projectmatig onderzoeksprogramma is goed voor 4 nieuwe groepen

Uit de 77 reacties uit 21 landen op de vijfjaarlijkse oproep selecteert VIB 4 topkandidaten. Ze starten een nieuwe, autonome onderzoeksgroep in VIB op.
 

VIBes in Biosciences

Het eerste internationale VIB-Ph.D.-symposium, georganiseerd door en voor Ph.D.-studenten, trekt 300 Ph.D.-studenten in de levenswetenschappen uit heel Europa.
 

Dag van de Biotechnologie

3000 bezoekers ontdekken de toepassingen van biotechnologie op de Dag van de Biotechnologie, een opendeurdag en beleggerscongres door VIB samen met Gimv en BiotechFonds Vlaanderen georganiseerd.
 

Technology Watch Team

VIB richt een ‘Technology Watch Team’ op dat ‘disruptieve technologieën’ identificeert die voor VIB-wetenschappers van belang zijn, en de vroege,
bevoorrechte toegang van VIB-wetenschappers tot deze technologieën faciliteert.
 

VIB in cijfers

 • 1154 wetenschappers waarvan 25% uit het buitenland, gespreid over 55 nationaliteiten
 • 86 toppublicaties
 • 430 werknemers in VIB-start-ups
 • 484 industriële samenwerkingen
 •  

2007 

Eerste kandidaattherapeutica afgeleid van VIB-onderzoek in klinische studies

VIB-onderzoek leidt tot fase-I-klinischestudies op het terrein van ziekten als thrombose, griep en kanker.
 

VIB in cijfers

 • 1124 wetenschappers waarvan 22% uit het buitenland, gespreid over 57 nationaliteiten
 • 86 toppublicaties
 • 390 werknemers in VIB-start-ups
 • 409 industriële samenwerkingen
 •  

2006

DE ZAAK DNA

De tentoonstelling DE ZAAK DNA biedt op een interactieve en aantrekkelijke manier een kijk biedt op de rol van de biotechnologie in de geneeskunde en haar invloed op onze gezondheid. Deze tentoonstelling trekt 50.000 bezoekers. Stukken ervan worden permanent beschikbaar gesteld in ‘Living Tomorrow’.
 

Bio-incubatoren in Gent en Leuven

VIB voltooit een tweede bio-incubator op het Technologiepark van de Universiteit Gent. Zo komt in totaal ongeveer 8000 m2 infrastructuur ter beschikking van biotechbedrijven uit binnen- en buitenland. In Leuven start VIB in samenwerking met de K.U.Leuven en AVEVE met de bouw van een eerste bio-incubator.
 

VIB richt ActoGeniX op

VIB richt ActoGeniX op voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van een innovatieve technologie om eiwittherapeutica oraal toe te dienen. Tijdens de eerste kapitaalronde wordt 20 miljoen euro vergaard, wereldwijd één van de grootste serie-A investeringen voor een biotechstart-up vanuit een onderzoeksinstelling.
 

VIB viert 10-jarig bestaan

VIB brengt met een internationaal symposium een eresaluut aan innovatie, baanbrekend onderzoek en technologietransfer in de levenswetenschappen. 10 jaar VIB, dat betekent 10 jaar toponderzoek in Vlaanderen resulterend in een schat aan wetenschappelijke kennis. VIB brengt dit samen in het jubileumboek ‘TODAY=TOMORROW’.
 

Vlaamse overheid verhoogt financiering van VIB met 20%

Op basis van de positieve resultaten van de evaluaties beschouwt de Vlaamse overheid VIB als zéér succesvol en verhoogt de financiering voor de 3de beheersovereenkomst 2007-2011 tot 38,1 miljoen euro.
 

VIB in cijfers

 • 1117 wetenschappers waarvan 17% uit het buitenland, gespreid over 54 nationaliteiten
 • 64 toppublicaties
 • 294 werknemers in VIB-start-ups
 • 345 industriële samenwerkingen
 

2005

VIB en VTT richten Solucel op

Aan de basis van VIB’s vijfde start-up, Solucel, ligt een technologieplatform waarmee men de biosynthese van fytofarmaceutische producten in planten kan verhogen en nieuwe kandidaatgeneesmiddelen kan synthetiseren in planten.
 

Belgian Biosafety Professionals (BBP)

VIB is een van de initiatiefnemers bij de oprichting van het Belgische platform voor bioveiligheidscoördinatoren en -professionelen. BBP is een belangrijke spreekbuis met de overheid betreffende wet- en regelgeving over bioveiligheid.
 

International Ph.D. Program

VIB krijgt grote internationale belangstelling voor zijn nieuwe doctoraatsprogramma, opgebouwd rond interdisciplinaire projecten binnen twee verschillende VIB-onderzoeksgroepen.
 

VIB in cijfers

 • 1060 wetenschappers waarvan 15% uit het buitenland, gespreid over 50 nationaliteiten
 • 65 toppublicaties
 • 231 werknemers in VIB-start-ups
 • 293 industriële samenwerkingen
 

2004

scientists@work

Het nieuwe schoolproject van VIB dompelt jongeren een dag onder in biotechonderzoek. De eerste editie brengt meer dan 800 scholieren in biotechlabo’s, voor de tweede editie schrijven meer dan 1800 leerlingen zich in.
 

VIB richt Peakadilly, het latere Pronota, op

Peakadilly gebruikt een nieuwe technologie als basis voor de ontwikkeling en commercialisatie van innovatieve biomerkers.
 

FlandersBio wordt gelanceerd

VIB is een van de mede-oprichters van FlandersBio een netwerkorganisatie van de biotechsector die mee instaat voor de uitbouw van Vlaanderen als een hoogcompetitieve regio in het domein van de levenswetenschappen.
 

Stimuleren van technologiediffusie binnen het instituut

Om technologiedifussie binnen VIB te stimuleren wordt een electronische toolbox
ontwikkeld, waarop VIB-technologieën via intranet opengesteld worden aan de VIB-onderzoekers. Maar ook nieuwe service faciliteiten stellen innovatieve technologieën ter beschikking van de VIB-wetenschappers.


Het eerste Groepsleiderscomité

In 2004 richt VIB veel aandacht op het versterken van de institutionele banden. Dit leverde verschillende nieuwe initiatieven op, zoals de start van een
nieuw institutioneel orgaan: het groepsleiderscomité dat initiatieven voorstelt en uitwerkt ter bevordering van de institutionele excellentie van VIB.  
 

VIB in cijfers

 • 991 wetenschappers waarvan 14% uit het buitenland, gespreid over 44 nationaliteiten
 • 53 toppublicaties 
 • 207 werknemers in VIB-start-ups
 • 234 industriële samenwerkingen
  

2003

Reverse Brain Drain: VIB haalt Belgen terug naar Vlaanderen

Om nieuwe initiatieven te ontwikkelen in ontluikende kennisdomeinen en technologieën in de levenswetenschappen worden 3 nieuwe onafhankelijke
onderzoeksgroepen onder de koepel van VIB opgestart. Kandidaten worden wereldwijd gerecruteerd via een open oproep en werden geëvalueerd door de institutionele adviesraad, bijgestaan door een internationaal panel van experten.
 

Brusselse en Gentse VIB-onderzoekers trekken in gloednieuwe onderzoeksgebouwen

VIB investeert in de infrastructuur van zijn onderzoekers. De Brussels en Gentse onderzoekers verhuizen in 2003 naar nieuwe gebouwen. Ondertussen werkt VIB verder aan infrastructuurverbeteringen voor de Antwerpse en Leuvense groepen.
 

VIB richt internationale adviesraad op

Om VIB bij te staan in haar institutioneel beleid, wordt een institutionele adviesraad samengesteld die VIB aanbevelingen verstrekt inzake de langetermijnstrategie van het onderzoeksinstituut.
 

VIB in cijfers

 • 925 wetenschappers waarvan 14% uit het buitenland, gespreid over 45 nationaliteiten
 • 30 toppublicaties
 • 193 werknemers in VIB-start-ups
 • 183 industriële samenwerkingen
 

2002

VIB’s eerste schoolproject: farmers@work

VIB organiseert samen VILT (het Vlaams Instituut voor Land- en Tuinbouw), BLIVO (Biologische Landbouw - Instituut voor Onderzoek en Voorlichting), BelgoBiotech en Testaankoop een schoolproject rond landbouw en voeding.
 

VIB richt twee nieuwe service-faciliteiten op

Via de Proteomics Faciliteit en de Genetic Service Faciliteit stelt VIB innovatieve technologieën ter beschikking van zijn wetenschappers.
 

VIB in cijfers

 • 907 wetenschappers waarvan 14% uit het buitenland, gespreid over 42 nationaliteiten
 • 51 toppublicaties
 • 175 werknemers in VIB-start-ups
 • 136 industriële samenwerkingen
 

2001

Eet es genetisch

De interactieve tentoonstelling over toepassingen van gentechnologie in landbouw en voeding, ‘Eet es genetisch’ trekt meer dan 15.000 bezoekers.
 

VIB-Bio-Incubator wordt met 1250m2 uitgebreid

De ruimtes in de uitgebreide VIB-Bio-Incubator worden volledig benut door 7 biotechbedrijven.
 

Oprichting van Ablynx

VIB richt mee Ablynx op, een biotechbedrijf dat zich focust op Nanobodies® 

VIB in cijfers

 • 877 wetenschappers waarvan 10% uit het buitenland, gespreid over 38 nationaliteiten
 • 42 toppublicaties 
 • 155 werknemers in VIB-start-ups
 • 102 industriële samenwerkingen
 

2000 

VIB krijgt een positief rapport na eerste vijfjaarlijkse evaluatie

Na elke cyclus van 5 jaar wordt VIB geëvalueerd door de Vlaamse overheid. Hiervoor wordt in 2000 een stuurgroep samengesteld met vertegenwoordigers van de Vlaamse regering, EWI en IWT. Zij coördineren de evaluatie die wordt uitgevoerd door Arthur D. Little samen met een commissie van buitenlandse deskundigen.
 

VIB richt Micro Array Faciliteit op

Via de Micro Array Faciliteit stelt VIB deze belangrijke technologie ter beschikking van Vlaamse onderzoekers binnen en buiten VIB.
 

VIB in cijfers

 • 852 wetenschappers
 • 44 toppublicaties 
 • 120 werknemers in VIB-start-ups
 • 79 industriële samenwerkingen
 

1999

Opening van de VIB-Bio-Incubator in Zwijnaarde

VIB stelt via de Bio-Incubator 25.000 m2 aangepaste infrastructuur ter beschikking van biotechbedrijven en ondersteunt zo de ontwikkeling van nieuwe industriële biotechactiviteiten. Methexis Genomics, Phase I Molecular Toxicology en Algonomics huisvesten er zich als eerste.

VIB in cijfers

 • 845 wetenschappers
 • 50 toppublicaties
 • 80 werknemers in VIB-start-ups
 • 46 industriële samenwerkingen
 

1998

Oprichting van Cropdesign

Het onderzoek van Dirk Inzé ligt mee aan de basis van CropDesign, VIB’s tweede start-up. Het biotechbedrijf legt zich toe op de optimalisatie van landbouwkwaliteiten van gewassen.
 

VIB in cijfers

 • 784 wetenschappers
 • 30 toppublicaties
 • 33 werknemers in VIB-start-ups
 • 51 industriële samenwerkingen
 

1997 

Oprichting van Devgen

Thierry Bogaert komt aan het hoofd van de eerste VIB-start-up. Devgen maakt gebruik van de microscopisch kleine worm Caenorabditis elegans als model voor het ophelderen van ziektes bij de mens. Later verlegde Devgen zijn focus naar gewasbescherming.
 

VIB in cijfers

 • 759 wetenschappers
 • 34 toppublicaties
 • 10 werknemers in VIB-start-ups
 • 16 industriële samenwerkingen
 

1996

Officiële oprichting VIB

Op 1 januari 1996 ging VIB van start als een volwaardig instituut, waarvan de wettelijke funderingen al in 1995 gelegd waren. Bij de oprichting schreef de Vlaamse overheid de kernactiviteiten van VIB neer in een beheers-overeenkomst. Hoofddoel was enerzijds de excellentie van het Vlaamse onderzoek in de levenswetenschappen te versterken, anderzijds de resultaten ervan om te zetten in nieuwe economische groei.

VIB in cijfers

 • 717 wetenschappers
 • 18 toppublicaties
 • 8 industriële samenwerkingen 

 

1995

VIB in cijfers

 • 622 wetenschappers
 • 16 toppublicaties