VIB Grand Challenges-programma

VIB lanceert ‘Grand Challenges’-programma voor onderzoek met directe meerwaarde voor de maatschappij


De maatschappelijke impact van het VIB-onderzoek vergroten: dat is het doel van het gloednieuwe VIB Grand Challenges-programma. Daarin werken VIB-onderzoekers samen met onderzoekers in niet-VIB- disciplines en clinici van diverse ziekenhuizen. Concreet zal er via de eerste editie van dit programma een substantiële financiering gaan naar drie geselecteerde projecten die op korte termijn een directe meerwaarde voor burger en patiënt kunnen opleveren. De focus van deze projecten ligt respectievelijk op een snellere diagnose van leverproblemen, bestrijding van kanker met het eigen immuunsysteem en een betere detectie van primaire immuunziekten. Via nieuwe oproepen beoogt VIB met het GC-programma een maximaal bereik. Er werd reeds een volgende oproep voor bijkomende onderzoeksprojecten gelanceerd met kans op financiering vanaf 2019.
 
“VIB vertaalt al meer dan 20 jaar wetenschappelijke inzichten naar praktische oplossingen voor consumenten en patiënten”, vertelt Dr. Jo Bury, algemeen directeur van VIB. “Maar met dit pro
​gramma gaan we een stap verder. We steken de koppen bijeen en werken met experten in andere disciplines samen: bijvoorbeeld van patiënt naar arts naar wetenschapper, en terug. Door die wisselwerking kunnen we concrete antwoorden bieden op grote maatschappelijke uitdagingen.” 
 
“VIB mag trots zijn op zijn biomedisch onderzoek en de medicijnen en therapieën die eruit voortvloeien. Door hun kennis te bundelen met de expertise in onze universitaire ziekenhuizen, kunnen VIB-wetenschappers nog beter inspelen op de maatschappelijke uitdagingen van morgen. Ik ben ervan overtuigd dat VIB met dit nieuwe Grand Challenges-programma nog korter op de bal zal kunnen spelen en dit is in het voordeel van ons allemaal”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.
 
Drie pioniersprojecten
Het Grand Challenges-programma neemt meteen een vliegende start met drie translationele projecten.
 Ook in 2019 werden 3 beloftevolle projecten geselecteerd.
 

  Terug naar bewerken VIB Grand Challenges-programma

 
​​

Drie speerpunten voor succes
De succesformule die VIB al jaren laat bloeien vormt ook de basis van zijn nieuwe Grand Challenges-programma: bottom-up-initiatieven uit het onderzoeksveld, peer review, nauwgezet projectmanagement en een sterke focus op technologietransfer met meerwaarde voor de maatschappij op korte termijn.
 
Om de kans op succes en maatschappelijke impact te vergroten, wordt over disciplines heen samengewerkt tussen verschillende onderzoeksinstellingen. Heel wat maatschappelijke uitdagingen zijn namelijk inherent interdisciplinair.
 
‘Het VIB-GCP biedt universitaire ziekenhuizen een unieke opportuniteit om innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen te vinden voor vragen vanuit de klinische praktijk, d.w.z. vanaf de patiënt via de arts naar de onderzoeker en terug’, stelt Prof. Dr. Filomeen Haerynck (Translational PID Research Group, UZGent-UGent),  ‘op termijn hopen we om bij te dragen aan nieuwe (gepersonaliseerde) behandelingen voor deze patienten’.
 
Aan elk project wordt bovendien een valorisatiestrategie gekoppeld. Die moet ervoor zorgen dat de wetenschappelijke resultaten uit de geselecteerde projecten efficiënt vertaald worden naar de praktijk.​ 

​​​​​​​​​​​

©VIB-Ine Dehandschutter​
​​