Wie is Rosa Rademakers

24 juni 2019
Prof. Rosa Rademakers begon haar academische carrière aan de Universiteit van Antwerpen, waar ze een BA in biologie en een MA in biochemie behaalde. Ze bleef in Antwerpen voor haar PhD in het lab van professor Christine Van Broeckhoven.

Voor haar postdoc trok ze naar de Mayo Clinic in Florida, VS. Daar volgde ze een academisch traject en werd ze in 2014 benoemd tot professor in het departement voor neurowetenschappen. 

In 2019 vervoegt ze VIB als de nieuwe wetenschappelijk directeur van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie, in opvolging van haar mentor Christine Van Broeckhoven. 

Rosa is voorzitter van de ‘International Society for Frontotemporal Dementias’ en lid van de ‘Medical Advisory Council of the Association for Frontotemporal Degeneration’. Ze ontving onder meer de ‘Paolo Gontijo Medicine Award’ en de ‘Sheila Essey Award for ALS Research’. Verder kreeg ze in 2016 de ‘Potamkin Prize for Research in Pick’s, Alzheimer’s and Related Disorders’ van de American Academy of Neurology. 

Aan het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie zal Rosa baanbrekend onderzoek naar de mechanismen van dementie blijven doen, met als doel bij te dragen tot zowel fundamentele kennis als mogelijke therapieën. Hiervoor zal ze haar uitgebreide expertise in computationele biologie aanwenden en gebruik maken van de nabijheid van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek om samenwerkingen op te zetten. 

In Antwerpen zal Rosa verder bouwen aan een team van dementie-onderzoekers van wereldklasse, met aandacht voor kwaliteitsonderzoek en werk-ethos.

VIB kijkt uit naar het verwelkomen van Rosa.
Rosa Rademakers
©Jeremy Paterno​