Wetenschappers ontdekken het moleculaire mechanisme dat de sterkte van het immuunsysteem regelt

14 juli 2013

Onderzoekers onder leiding van Adrian Liston (VIB - KU Leuven) hebben de genen geïdentificeerd die een kritische rol spelen bij het controleren van het aantal T-remmercellen in het lichaam en dus de sterkte van de immuunrespons bepalen. Deze ontdekking kan een belangrijk aangrijpingspunt vormen voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van ziekten van het immuunsysteem. Het onderzoek is gepubliceerd door het prestigieuze tijdschrift Nature Immunology.

In ideale toestand is het immuunsysteem in evenwicht,  beschermt het ons tegen infecties en houdt het ons gezond. Dit evenwicht kan worden verstoord, waardoor ziekten van het immuunsysteem ontstaan. Wanneer het afweersysteem onvoldoende actief is, dan treden infecties of tumoren op. Als het systeem te actief is, dan produceert het antilichamen tegen onschadelijke stoffen, zoals het geval is bij allergieën, of gaat het zelfs weefsels in het eigen lichaam aanvallen. Voorbeelden van dergelijke  auto-immuunziekten zijn diabetes en reuma. 

T-remmercellen zijn een soort witte bloedcellen die gespecialiseerd zijn om het immuunsysteem in evenwicht te houden. Om erachter te komen hoe de juiste mate van evenwicht wordt bereikt, sloegen het team van Adrian Liston en een Australische onderzoeksgroep onder leiding van Daniel Gray (Walter and Eliza Hall Institute) de handen in elkaar. In een 4-jarig onderzoeksproject gefinancierd door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en de Europese Onderzoeksraad, slaagden de twee onderzoeksgroepen erin om bij muizen een netwerk van genetische factoren op te helderen. Dit netwerk bepaalt of de T-remmercellen in leven blijven  of afsterven en regelen dus de sterkte van de immuunrespons bij muizen.

“Met dit onderzoek creëren we een echte uitdaging voor onderzoekers in de pharmacie – wij slaagden erin om het controlemechanisme bloot te leggen dat de activiteit van het immuunsysteem regelt”, aldus Adrian Liston. “Een volgende stap is de identificatie van geneesmiddelen die op dit systeem aangrijpen, en die zo  storingen kunnen corrigeren wanneer ze zich voordoen. In theorie zullen dergelijke geneesmiddelen van toepassing zijn bij zowel kanker (wanneer het immuunsysteem aangewakkerd moet worden om kankercellen uit te schakelen) als bij allergieën en auto-immuunziekten (wanneer het immuunsysteem afgeremd moet worden). "

Vragen
Iedereen kan met vragen over dit medisch onderzoek terecht op adrian.liston*Replace*With*At*Sign*vib.be.

Publicatie
Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Nature Immunology, Pierson et al., "Mcl-1 is critical for survival and niche-filling capacity of Foxp3+ regulatory T cells".

Onderzoeksteam
Dit onderzoek werd uitgevoerd in de onderzoeksgroep van Adrian Liston in het VIB Laboratorium Auto-immune Genetica, KU Leuven.


Onderzoek

Adrian Liston © VIB