VIB zet biotech in de kijker tijdens Dag van de Wetenschap op zondag 26 november

20 november 2017

Op de Dag van de Wetenschap zijn de spots gericht op álles wat met wetenschap te maken heeft. VIB biedt die dag ook toffe activiteiten rond biotech aan. Bereid je voor op interactieve workshops voor kinderen, verrassende demonstraties en boeiende verhalen!


Hieronder kan je een overzicht vinden van de VIB-activiteiten en waar deze plaatsvinden.
Klik op de stad voor meer info.

Franky, bink van de maand
Hij is trots op zijn mooie zachte jeans. Hij vertelt hoe jeans zo zacht gemaakt wordt. Vroeger dankzij de puimstenen, nu dankzij enzymen. Niet overtuigd, dan laat hij je graag eens het verschil voelen met de ruwe onbewerkte jeans.
Franky vind je in Antwerpen en Leuven.

Mariette, de huisvrouw van het jaar
Mariette vertelt over haar wasmachine en het gebruik van wasproducten. Wassen witter dan wit, ook bij lage temperatuur? Het is niet enkel een reclameslogan, het is ook echt mogelijk dankzij enzymen. Enzymen die met behulp van biotechnologie geproduceerd worden.
Mariette kan je vinden in Gent en Hasselt

Ik, Raymond Hamers
Stel je voor dat je een wetenschapper bent… Neen, stel je voor dat je Raymond Hamers bent. En op een dag ontdek je iets fascinerend. Wat doe je daarmee? Tijdens deze voorstelling kom je te weten hoe een toevallige vondst in het labo uiteindelijk tot het succesvolle biotechtbedrijf Ablynx leidde. Welkom in de wereld van de de Nanobodies®.
De theatervoorstelling 'Ik, Raymond Hamers' vind je in Brussel.  

Mendelcraft: spelen met dna en erfelijkheid in minecraft
In de Minecraft wereld leren we over de erfelijkheidswetten van Mendel door kippen met verschillende eigenschappen met elkaar te kruisen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je witte en zwarte kippen met elkaar kruist? In deze workshop in Leuven (georganiseerd door de groep van Stein Aerts (VIB-KU Leuven)) leren kinderen spelenderwijs over DNA en genetica.

Dementie is meer dan vergeetachtigheid
Oudere mensen merken dat hun geheugen sneller achteruit gaat. De hersenen verslijten als het ware een beetje. Kom meer te weten over onze hersenen, geheugen en wetenschap via een interactief Memoryspel en knutsel je eigen DNA-streng met wat lekkers! Beide activiteiten vinden plaats in Antwerpen.

Hersenen onderzoeken van kleine dieren en grote mensen
​Bezoek de stand van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek om te leren hoe we hersenen kunnen onderzoeken. Van kleine vliegjes en visjes, tot de hersenen van mensen en wat we er mee doen! Deze stand vind je in Leuven.


Voor meer info: Dag van de Wetenschap


Franky


Mendelcraft


 Memoryspel ©​Frederik Beyens