VIB zet biotech in de kijker tijdens Dag van de Wetenschap op zondag 24 november

21 oktober 2019
Op de Dag van de Wetenschap zijn de spots gericht op álles wat met wetenschap te maken heeft. VIB biedt die dag ook toffe activiteiten rond biotech aan. Bereid je voor op interactieve workshops voor kinderen, verrassende demonstraties en boeiende verhalen! Hieronder kan je een overzicht vinden van de VIB-activiteiten en waar deze plaatsvinden. Klik op de titel van de activiteit voor meer info.

Gent
 • Verkoudheidsvirussen
  Daar zijn ze weer: de verkoudheidsvirussen. Of is het griep? Buikgriep misschien? Virussen kennen we goed omwille van hun ziekmakend karakter. Ze zijn 10 miljoen maal kleiner dan de mens en toch laten ze zich kennen die virussen. Ze veroorzaken ongemak (bijv. verkoudheid, buikloop) ernstige ziekte (bijv. ontsteking van de lever, zware griep) en kunnen dodelijk zijn (bijv. ebolavirus, onbehandelde besmetting met HIV). Dankzij modern moleculair biologisch onderzoek begrijpen we steeds beter hoe virussen onze immuniteit verschalken. Misschien hebben we nu een superdrug tegen een verraderlijk, alomtegenwoordig verkoudheidsvirus ontdekt.
 • Maak je eigen superbacterie!
  Bacteriën zijn ronde, spiraalvormige of staafvormige microscopische beestjes. Ze zijn overal op en rond ons heen terug te vinden. Vele bacteriën hebben goede bedoelingen, maar enkele gemene bacteriesoorten hebben het op ons gemunt en maken ons ziek. Kom in deze workshop te weten welke snufjes deze bacteriën bedacht hebben om ons lichaam binnen te dringen en ons vervolgens ziek te maken.
 • I-Brain ons beestenbrein -wetenschapsfestival over hersenen en gedrag van mens en dier​
  De mens wordt vaak voorgesteld als een uniek wezen, dat fundamenteel verschilt van andere dieren. Zoölogisch gezien is de mens niet unieker dan vliegen, muizen of chimpansees, die net als wij het resultaat zijn van een unieke evolutionaire voorgeschiedenis. De evolutionaire verwantschap tussen mensen en andere dieren heeft er voor gezorgd dat we sommige aspecten van onze hersenwerking gemeen hebben met dieren, terwijl andere aspecten wellicht eerder uniek menselijk zijn. In deze editie van het I-Brain festival gaan we op zoek naar de verschillen en gelijkenissen tussen de hersenwerking en het gedrag van mensen en dieren. Het festivalprogramma bestaat uit een mix van wetenschappelijke presentaties, een expo en doe-zone. 
 • DNA van Ketchup​
  Dieren en planten bestaan uit enorm veel cellen. Alle levende wezens op aarde hebben gemeen dat ze zijn opgebouwd uit dezelfde bouwblokken: cellen. Vandaag kruip je in de huid van een echte onderzoeker: tomaten worden geplet tot ketchup waarna je het DNA uit de cellen van tomaten haalt. Naast dit leuke proefje zal je ook verschillende cellen van mensen en planten bekijken onder een microscoop. Tot slot, laat je je creativiteit de vrije loop tijdens het pipetteren...​
 • Zin & onzin van dierproeven ​
  Proefdieren inzetten in wetenschappelijk onderzoek ligt erg gevoelig en helaas circuleren nog steeds vele hardnekkige mythes. Wat kan een muis of fruitvlieg ons leren over de mens? Kunnen we zomaar komaf maken met dierproeven? En wat zijn de alternatieven? Om feit en fictie van elkaar te scheiden over het hoe, wanneer en waarom dierproeven gebruikt worden, vertelt bioloog Jeroen Aerts (VIB) aan de hand van historische en actuele voorbeelden over de voor- en nadelen van proefdieronderzoek, maar ook over de wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang die geboekt wordt dankzij dierproeven.
 • Are you what you eat?
  With the rise obesity across the world, Obesity-related liver diseases resulting from inflammation due to the excess fat burden now represent a huge problem for which currently there is no cure. The means patients often require liver translation which is both expensive and risky. In our lab we are investigating the role played by the immune system in causing the disease by investigating two types of immune cells macrophages and dendritic cells. Pop by our stand to learn how we identifying and study these cells using state of the art technology and have a go at finding the rare cells in the liver yourself with our fun game. 
 • Wat nu...? De ultieme VIB-biotech quiz
  We maken het allemaal wel eens mee: Je hebt een schitterende ontdekking gedaan in het labo en bent ervan overtuigd dat dit kan leiden tot een nieuw product dat veel mensen kan helpen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook effectief lukt, dat jouw ontdekking niet zomaar stof vergaart in een vergeten schuif. In ‘Wat nu’ nemen 2 kandidaten het voor één keer niet tegen elkaar op qua genialiteit, meer in de lange weg die er op volgt!
Leuven
 • Wat nu...? De ultieme VIB-biotech quiz
  We maken het allemaal wel eens mee: Je hebt een schitterende ontdekking gedaan in het labo en bent ervan overtuigd dat dit kan leiden tot een nieuw product dat veel mensen kan helpen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook effectief lukt, dat jouw ontdekking niet zomaar stof vergaart in een vergeten schuif. In ‘Wat nu’ nemen 2 kandidaten het voor één keer niet tegen elkaar op qua genialiteit, meer in de lange weg die er op volgt!​
Brussel
 • Geheime​ Escape Room​
  Tijdens onderzoek in het laboratorium werd Professor X. Ray plots heel ziek. Kunnen jullie – aan de hand van de aanwijzingen in het laboratorium, in nota's, enzovoort – vinden waarvan de professor ziek is geworden en welk medicijn hem zou kunnen helpen?

 • Wat nu...? De ultieme VIB-biotech quiz
  We maken het allemaal wel eens mee: Je hebt een schitterende ontdekking gedaan in het labo en bent ervan overtuigd dat dit kan leiden tot een nieuw product dat veel mensen kan helpen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook effectief lukt, dat jouw ontdekking niet zomaar stof vergaart in een vergeten schuif. In ‘Wat nu’ nemen 2 kandidaten het voor één keer niet tegen elkaar op qua genialiteit, meer in de lange weg die er op volgt!​​
Antwerpen
 • Franky, bink van de maand​
  Franky, bink van de maand, is trots op zijn mooie zachte jeans. Hij vertelt hoe jeans zo zacht gemaakt wordt. Vroeger dankzij de puimstenen, nu dankzij enzymen. Niet overtuigd, dan laat hij je graag eens het verschil voelen met de ruwe onbewerkte jeans.
Hasselt

 • Zoë gaat graag naar de zoo​
  Recent leerde Zoë dat hier achter de schermen veel meer wordt gedaan voor het behoud van biodiversiteit dan vaak wordt gedacht. Met behulp van DNA brengen zoos van over de hele wereld biodiversiteit in kaart en dragen ze bij tot de bescherming ervan.


Voor meer info: Dag van de Wetenschap


VIB-Quiz_Wat-nu.jpg
Wat nu...? De ultieme VIB-biotech quiz


Kinderexperimeten_600.jpg
Kinderexperimenten

Foto's: ©VIB-Ine Dehandschutter