VIB vernieuwt algemene directie

17 april 2012

​Johan Cardoen, CEO van CropDesign, volgt Rudy Dekeyser op als managing director
 

Zwijnaarde, 17 april 2012. Vroeger dit jaar kondigde Rudy Dekeyser zijn vertrek aan bij VIB om een nieuwe uitdaging op te nemen in de durfkapitaalwereld. Sinds de start van VIB in juli 1995, werd VIB geleid door de tandem Jo Bury en Rudy Dekeyser. Johan Cardoen zal Rudy Dekeyser vanaf 1 juni opvolgen als managing director en directeur tech transfer van VIB.
 
VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, groeide sinds zijn start in 1995 uit tot  een  onderzoeksinstituut met  1260 getalenteerde onderzoekers waarvan velen in hun domein tot de top van de wereld van de levenswetenschappen behoren. Het instituut is opgezet als een hecht partnerschap met 4 universiteiten: UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel, op wiens campussen de VIB onderzoekers actief zijn.
 
“Het vertrek van Rudy Dekeyser is voor VIB een groot verlies”, zegt Jo Bury, managing director van VIB. "Met Rudy’s vertrek, verlaat één van de founding fathers het instituut. We stonden samen mee aan de wieg van het concept van VIB en de implementatie ervan vanaf dag één. Als tandem, en samen met zoveel andere mensen, hebben we VIB kunnen uitbouwen tot een excellentiecentrum van wereldformaat. De tech transfer cel van VIB heeft Rudy, samen met een supercompetent technologie transfer team,  van een blanco blad uitgebouwd tot een internationaal referentiecentrum dat vandaag de standaard zet inzake de vertaling van kennis naar producten en economische meerwaarde. FlandersBio, de eerste bio-incubatoren, de eerste door durfkapitaal ondersteunde life sciences spin-offs vanuit de academische wereld zijn maar een paar voorbeelden van realisaties. Mede onder zijn impuls is VIB ontwikkeld tot een onderzoekscentrum waar excellentie in wetenschap harmonieus samen gaat met excellentie in tech transfer. Rudy laat ons een geoliede machine na, een uitstekend team, tal van verwezenlijkingen en een briljante samenwerking van 22 jaar".
De raad van bestuur van VIB heeft voor Rudy Dekeyser een waardig opvolger geselecteerd: Johan Cardoen, momenteel CEO van CropDesign en voorzitter van FlandersBio.
 
“We zijn bijzonder verheugd met de rekrutering van Johan Cardoen als managing director van VIB” zegt Jo Bury, eveneens managing director van VIB. “Hij brengt 24 jaar ervaring mee uit de biotech industrie, waar hij een enorme ervaring heeft opgedaan met alle aspecten van technologie transfer, met grote affiniteit voor de academische wereld en de internationale industriële wereld, en een goede kijk op de Vlaamse universitaire en politieke context. Tevens kan hij – vanuit zijn ervaring als CEO – mee strategisch leiding geven aan het instituut”.
 
Johan Cardoen heeft een doctoraat in de wetenschappen (KU Leuven, 1987). Na een postdoc ), is hij mid 1988 gestart bij Plant Genetic Systems (PGS), één van de pioniers in de biotechnologiesector in Vlaanderen en wereldwijd. Sindsdien is Johan Cardoen professioneel actief geweest in de biotech industrie  waar hij verscheidene management functies heeft waargenomen.  De ervaring van de voorbije 24 jaar heeft hem toegelaten een uitgebreid netwerk uit te bouwen zowel binnen de bedrijfswereld en de academische wereld als met alle relevante stakeholders (investeerders, overheid, administratie). Sinds December 2004 is Johan Cardoen CEO van CropDesign, een VIB spin-off in de landbouwbiotechnologie. In voorbereiding van een beursgang is CropDesign in juni 2006 overgenomen door BASF. CropDesign stelt vandaag 140 mensen te werk, vnl in R&D. Sinds 2007 is Johan Cardoen ook voorzitter van FlandersBio, de koepelorganizatie van de biotechsector in Vlaanderen.
 
Na zijn benoeming door de RVB van VIB gaf Johan Cardoen de volgende reactie: " Ik ben zeer vereerd om de verantwoordelijkheid van managing director van het VIB in opvolging van Rudy Dekeyser te kunnen opnemen. Het VIB behoort tot de wereldtop op het gebied van de biotechnologie. Ik ben sinds 24 jaar werkzaam in de biotechologie industrie en ik hoop nieuwe invalshoeken bij te brengen om de belangrijke rol die het VIB speelt op het gebied van baanbrekend onderzoek, innovatie en spin-off beleid verder te bestendigen en uit te bouwen."
Rudy Dekeyser voegt er aan toe: “Toen we met een kleine groep van mensen in 1995 de handtekening zetten onder de statuten van VIB hadden we grootse plannen, maar niemand had durven voorspellen dat we 17 jaar later een instituut met wereldfaam op de kaart zouden hebben gezet. Het is mij een enorm genoegen geweest om vanaf dag één mee aan de weg te kunnen timmeren, samen met zoveel enthousiaste en inspirerende mensen. Na 22 jaar uitzonderlijke samenwerking laat ik Jo Bury, mijn spitsbroeder in vele oorlogen, in de steek, maar ik ben een gelukkig man dat hij met mijn opvolger Johan Cardoen één van Vlaanderens meest ervaren biotech managers als nieuwe tandemrijder krijgt. Het mooiste geschenk dat ze me kunnen geven is van VIB een nog groter succes te maken”.

Johan Cardoen_237.jpg
© VIB, 2012