VIB en Performa Investimentos richten GlobalYeast op voor de productie van hoogwaardige industriële giststammen

21 mei 2015
VIB, een toonaangevend biotechnologisch instituut in Vlaanderen, en Performa Investimentos, een onafhankelijke Braziliaanse investerings- en participatiemaatschappij, hebben vandaag de oprichting van GlobalYeast bekendgemaakt, een nieuw bedrijf dat hoogwaardige industriële giststammen gaat ontwikkelen en produceren voor de bio-ethanolsector en de groene chemie. Het bedrijf heeft in totaal 6,25 miljoen euro opgehaald bij een beleggingsconsortium dat wordt gevormd door een Braziliaans durfkapitaalfonds (Performa Investimentos), twee Belgische fondsen (Gemma Frisius en SOFI) en VIB, en zal zich gaan richten op de Braziliaanse markt en grote concerns wereldwijd.

Gisten worden gebruikt voor de productie van bio-ethanol uit afvalstromen. Tot voor kort bestonden er nog een aantal belangrijke obstakels die een efficiënte productie van bio-ethanol onmogelijk maakten. Eén hiervan was het feit dat geen enkele giststam in staat was om de totale hoeveelheid suikers uit de cellulose-biomassa om te zetten in ethanol. Het Johan Thevelein-lab (VIB/KU Leuven) is erin geslaagd via genetic engineering giststammen te produceren die in staat zijn C5-suikers te fermenteren uit geconcentreerde en niet-gedetoxificeerde stammen.

GlobalYeast is gebaseerd op het wetenschappelijke en technologische platform van professor Johan Thevelein (VIB/KU Leuven) en gaat gepatenteerde, hoogwaarde giststammen op de markt brengen, in combinatie met hulpmiddelen voor het bewaken en sturen van het fermentatieproces voor tweede- en eerste-generatie bio-ethanol en voor de groene chemiesector. Met deze complete serie producten en diensten gaat het bedrijf klanten helpen om de productie te verbeteren en de productiekosten terug te brengen.

Het directieteam zetelt zowel in België, in de vestiging van de Bio-incubator in Leuven, als in Rio de Janeiro in Brazilië, en geeft leiding aan de bedrijfsontwikkelingen en de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Het directieteam zal worden geleid door doctor Marcelo do Amaral, een bedrijfswetenschapper met uitgebreide ervaring in het bedrijfsleven, de academische wereld en in consultancy. Hij gaat vanuit Brazilië leiding geven aan de bedrijfsmatige ontwikkelingen van de onderneming. Wetenschappelijk grondlegger professor Johan Thevelein wordt Chief Scientific Officer (CSO)van GlobalYeast en gaat leiding geven aan alle onderzoeksactiviteiten en de continue ontwikkeling en verbetering van het technologische platform.

Marcelo do Amaral, CEO van GlobalYeast: “Ik vind het echt fantastisch om de oprichting van GlobalYeast aan te mogen kondigen. Ik ben van mening dat we over een uniek concept beschikken dat is gebaseerd op de nauwe relatie tussen wetenschap, technologie, marktkennis en ondernemingsgeest die onze investeerders inbrengen. In combinatie met de verbeterde methodologie voor de ontwikkeling van robuuste industriële giststammen kunnen onze diensten en oplossingen onze toekomstige klanten veel toegevoegde waarde bieden.”

Johan Thevelein, wetenschappelijk grondlegger en CSO van GlobalYeast: “Dankzij de intensieve samenwerking en het delen van kennis tussen onze onderzoeks- en bedrijfsontwikkelingsteams, en samen met onze klanten en partners kunnen we ervoor zorgen dat we de optimale condities creëren om waardevolle producten en diensten op de markt te brengen.”

Johan Cardoen, algemeen directeur van VIB: “Ik denk dat ik namens alle vier onze investeerders spreek als ik zeg dat GlobalYeast zich juist door dit strategische samenwerkingsverband, dat is gebaseerd op én innovatie én bedrijfskennis, onderscheidt van andere bedrijven. Hierdoor kunnen we toekomstige klanten over de hele wereld van dienst zijn. We beschikken over het platform, de wetenschap en de technologische knowhow die is vereist om de opkomende biotechnologische sector efficiënter en duurzamer te laten werken. Ik ben ontzettend blij met Performa Investimentos, omdat er voor de eerste keer een Braziliaanse particuliere beleggingsmaatschappij investeert in een nieuwe onderneming van VIB.”


Marcelo do Amaral,  CEO of GlobalYeast
© VIB, 2015