VIB-biotechdag brengt meer dan 4000 mensen op de been

24 oktober 2017
Goed om (w)eten
Focus: streven naar gezonde voeding voor iedereen met respect voor klimaat

De VIB-biotechdag, dit jaar in Gent, was een groot succes. Meer dan 4000 bezoekers maakten via diverse activiteiten kennis met de Vlaamse biotechsector. Meer dan 1000 onder hen konden de labo’s van VIB, UGent, Yakult, ProDigest en AgroSavfe bezoeken waar diverse facetten van het onderzoek belicht werden. Over plantenonderzoek dat kan bijdragen aan een productieve landbouw met respect voor het klimaat, over onderzoek naar effecten van voeding op onze gezondheid (allergieën, kanker, auto-immuunziekten zoals MS,...), over de rol van microben in onze darmen, in de maag van een koe, in de bodem of bij het produceren van heerlijke voedingsproducten, en over afval uit voeding (zogenaamde reststromen) inzetten voor nieuwe toepasingen. Meer dan 400 kinderen gingen zelf aan de slag in het labo, heel wat anderen experimenteerden op de interactieve beurs. De bezoekers die diepte-info wensten, kwamen aan hun trekken via de lezingen en de biotechbabbels.

Jo Bury (managing director VIB): “Via ons basisonderzoek vergaren we kennis over het leven. Deze kennis over planten, microben, mensen is essentieel om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken, denk maar aan duurzame, gezonde voeding voor iedereen. Hiervoor werken onderzoekers ook over diverse disciplines heen. Alleen zo zijn we immers in staat om het grotere verhaal te begrijpen en écht bij te dragen aan die grote uitdagingen. Met onze jaarlijkse biotechdag willen we een groot publiek laten kennis maken met het onderzoek en de complexiteit van dit proces. Het grote aantal bezoekers toont de interesse hiervoor.” 
Bekijk de foto’s via Facebook.

Volgend jaar gaat de VIB-biotechdag door in Antwerpen op zondag 21 oktober. Alle info via www.biotechdag.be

Meer info over biotechdag
De Vlaamse biotechsector investeert in gezonde voeding voor iedereen
Door in wetenschap te investeren, ontdekken we steeds meer over de groei van planten, over de impact van voeding op onze gezondheid,.... Die biologische kennis kan leiden tot inzichten in belangrijke vraagstukken zoals we er  hier enkele schetsen.

Eten, we doen het elke dag. Tenminste als we bij de gelukkigen horen.
Voor heel wat mensen is dit niet evident. Hoe kunnen we ernaar streven om – met respect voor het milieu –  zoveel mogelijk mensen voedselzekerheid te bieden?

Eten, voor ieder wat wils. Maar mogen we alles eten?
Wat is de link tussen voeding en ziekten, zoals allergieën, diabetes, MS, kanker,... Loopt iedereen een risico? Welke voedingsstoffen spelen hier een rol? Kunnen we dat voorkomen en kan onderzoek ons hierbij helpen? 

Eten, gewoon lekker.
Hoe worden de zaligste soorten chocolade, koffie en bier gemaakt? Hoe groot is de variatie aan appels, aardbeien en ander heerlijk fruit? Hoe herkennen onze hersenen smaken? Welke rol spelen onze darmen? En de bacteriën in darmen, maag en zelfs planten?
Biotechdag is een unieke gelegenheid om kennis te maken met het onderzoek en de uitdagingen van de levenswetenschappen en de biotechnologie. Met dit jaar als thema: voeding.

Goed om (w)eten
 Een evenement voor jong en oud
Tientallen wetenschappers brengen hun verhaal op een interactieve, laagdrempelige manier mét ruimte voor diepgang. Rondleidingen in hightech-labo’s, biotechbabbels, een biotechcafé, lezingenprogramma (met exclusieve lezingen voor kinderen), interactieve biotechbeurs, straattheater, kinderactiviteiten en workshops,... Het aanbod is zeer divers, zodat biotechdag voor ieder wat wils aanbiedt.

Organisatie
- organisator: VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie)
- partners: Flanders.Bio, Stad Gent, EOS en Radio2

Deelnemers biotechdag 2017
Academische spelers en strategische onderzoekscentra
CRIG
HoGent
ILVO
imec
IPBO
KU Leuven
UAntwerpen
UGent
UHasselt
VIB Bioimaging Core
VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek, UHasselt
VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek
VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie
VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie
VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie
Vlaams Darmfloraproject
Voedsel voor de Toekomst
VUB

Industrie
Agrosavfe
Aphea.Bio
argenx
Barry Callebaut
Bayer CropScience
Bio Base Europe Pilot Plant
CropDesign
De Kale Ridders
Enigma Belgian Brewery
ProDigest
Rousselot
SmartWithFood
Voor 't labo 
Yakult

Andere spelers
Boerenbond
EOS tracé
Flanders.bio
Flanders' Food
Gezondheid en Wetenschap
Stad Gent


©VIB-Ine Dehandschutter