V-Bio Ventures sluit zijn eerste investeringsfonds af, goed voor meer dan 75 miljoen euro

1 december 2016
V-Bio Ventures kondigt de finale afsluiting aan van het V-Bio Ventures Fund 1 ARKIV (‘V-Bio Ventures’), met kapitaalverbintenissen ter waarde van 76 miljoen euro. Deze succesvolle fondsenwerving maakt V-Bio Ventures tot een van de grootste nieuw opgerichte Europese beleggingsfondsen toegespitst op levenswetenschappen.

V-Bio Ventures is een durfkapitaalfonds gericht op levenswetenschappen. Het identificeert, bouwt en financiert start-ups en jonge bedrijven met een hoog groeipotentieel. Het fonds werkt nauw samen met VIB. Dit onderzoeksinstituut voor levenswetenschappen behoort tot de absolute wereldtop. V-Bio Ventures zal zich blijven richten op investeringen in heel Europa, in de sectoren biofarmacie, farmacie, diagnostiek en landbouw. Het zal een portefeuille samenstellen van bedrijven afkomstig uit de onderzoekspijplijn van VIB alsook van andere bronnen.

Ervaren beleggers geven hun steun aan V-Bio Ventures
De eerste afsluiting van het fonds in november 2015 werd ondersteund door het Europees Investeringsfonds (EIF) als belangrijkste investeerder. Ook andere investeerders waren reeds bij de eerste afsluiting betrokken, waaronder PMV-ARKimedes, Korys en KU Leuven. Tijdens de definitieve afsluiting kwamen daar nog andere beleggers bij, met name Gimv, SFPI-FPIM, BNP Paribas Fortis Private Equity en de Universiteit Gent, waardoor het fonds zijn aanvankelijke doelstelling zelfs kon overschrijden.

Christina Takke, managing partner en medeoprichter van V-Bio Ventures, zegt over deze succesvolle afsluiting: "We zijn verheugd om zulke ervaren en betrokken beleggers te mogen verwelkomen bij V-Bio Ventures. Dankzij hun inbreng kan het fonds veelbelovende bedrijven in de levenswetenschappen helpen opstarten, ondersteunen en laten groeien – in Vlaanderen, maar ook daarbuiten."

Johan Cardoen, managing director van VIB voegt daaraan toe: "Door de bereikte fondsgrootte kan V-Bio Ventures ongetwijfeld een belangrijke partner worden van VIB, maar ook van andere bedrijven of instellingen. Het kan bijkomende financiële middelen aanreiken die de groei van ons dynamische ecosysteem in de levenswetenschappen zullen stimuleren."

Piyush Unalkat, head of technology transfer investments bij hoofdinvesteerder EIF: "Een afsluiting op dit niveau, met een brede investeerdersbasis, is het bewijs dat we te maken hebben met een team van topkwaliteit. Ze toont ook aan dat dit team sterke banden heeft met VIB, een van de belangrijkste onderzoeksorganisaties van Europa. Met deze afsluiting komt er nog meer kapitaal vrij voor de investering in veelbelovende bedrijven die actief zijn op het vlak van levenswetenschappen. Op hun beurt zullen zij bijdragen aan duurzame maatschappelijke voordelen voor burgers in de EU en daarbuiten."

De eerste succesvolle projecten van V-Bio Ventures
V-Bio Ventures heeft al geïnvesteerd in drie veelbelovende portfoliobedrijven: een mooi voorbeeld van de beleggingsstrategie van het fonds. Twee van deze bedrijven zijn spin-offs van VIB: Orionis Biosciences en Confo Therapeutics. Daarnaast is er nog Oxular Limited (vroegere Precision Ocular Ltd), gevestigd in het VK. Deze organisaties zijn actief op het gebied van wereldwijd veelvoorkomende aandoeningen, zoals kanker, auto-immuunziekten en ontstekingen, evenals oogziekten.

Steeds meer expertise in het V-Bio-team
Het oprichtersteam van V-Bio Ventures – managing partners Christina Takke en Willem Broekaert – werd aangevuld met twee professionals die al ruimschoots hun sporen hebben verdiend. Katja Rosenkranz vervoegde het team als Principal. Eerder vervulde Katja leidinggevende functies in het domein van investeringen, technologie-overdracht en biotechnologie bij Ascenion, Hepa Wash en PolyTechnos. Ward Capoen versterkte het team als Senior Analyst. Ward werkte eerder bij Candriam Investors Group, waar hij verantwoordelijk was voor de investeringsanalyse van jonge, beursgenoteerde biotechbedrijven.©VIB-Ine Dehandschutter