Topwetenschapper Bart De Strooper verkoopt cupcakes ten voordele van Alzheimeronderzoek

30 augustus 2017
Op zondag 3 september kan je prof. Bart De Strooper, wereldautoriteit in alzheimeronderzoek, niet in het lab vinden, maar wel op de markt op het Van Arenbergplein in Heverlee. Samen met andere onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek verkoopt hij er cupcakes ten voordele van alzheimeronderzoek. Hiermee steunen ze de actie van de Stichting Alzheimer Onderzoek die dit jaar voor de tweede maal wordt gelanceerd naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag op 21 september.

Prof. De Strooper: “Vorig jaar verkochten we voor het eerst cupcakes op de Leuvense markten en de respons was heel positief. Iedereen wil zo snel mogelijk een oplossing voor Alzheimer en andere vormen van dementie, en ons onderzoek geeft hoop. Door cupcakes te verkopen zamelen we niet alleen broodnodige middelen in, het geeft ons als onderzoekers ook de kans om verhalen uit te wisselen met wie dag in dag uit met de gevolgen van Alzheimer geconfronteerd wordt. Deze cupcake actie is dan ook een enorm motiverend en positief project!”

Grote nood aan alzheimeronderzoek
De ziekte van Alzheimer is één van de belangrijkste oorzaken van dementie. In België leven naar schatting zo’n 130.000 mensen met de diagnose van Alzheimer, hoewel omwille van het grote taboe het werkelijke cijfer allicht nog veel hoger ligt. Geheugenverlies en andere symptomen van de ziekte zijn het gevolg van een jarenlange aftakeling van de hersenen. Wetenschappers zoals prof. Bart De Strooper proberen het ziekteproces te doorgronden om zo een betere behandeling te kunnen ontwikkelen of op termijn de ziekte zelfs te voorkomen.

Prof. Bart De Strooper: “We weten steeds meer over de biochemische processen die tot dementie leiden. Hiermee kunnen we steeds beter en vroeger de diagnose van Alzheimer stellen en het levert ons ook doelwitten voor nieuwe medicatie op. Op dit moment worden verschillende nieuwe middelen uitgetest in mensen.” Dit onderzoek kost enorm veel geld, en volgens professor De Strooper is er een structureel tekort aan fondsen voor ouderdomsziekten als dementie.

De Stichting Alzheimer Onderzoek ondersteunde de afgelopen jaren al voor bijna 10 miljoen euro aan onderzoeksprojecten in België, volledig op basis van giften en schenkingen. Om dit werk voort te kunnen zetten lanceren ze deze maand voor het tweede jaar op rij een grootschalige Cupcake actie, ter ere van Wereld Alzheimer Dag op 21 september.

De onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek zijn alvast aan het bakken geslagen. Zij willen met deze actie niet alleen de nodige financiële steun verzamelen, maar ook het brede publiek inlichten over de stand van het onderzoek. Daarom verkopen zij de hele maand september cupcakes, onder andere op de Leuvense markten.

Onze onderzoekers zullen aanwezig zijn op de volgende markten:
Zondag 3 september op het Van Arenbergplein te Heverlee
Zaterdag 9 september in de Brusselsestraat te Leuven
Zondag 17 september op het Van Arenbergplein te Heverlee
Zaterdag 23 september in de Brusselsestraat te Leuven


Bart De Strooper