ThromboGenics en VIB lanceren nieuw oncologiebedrijf Oncurious NV voor de ontwikkeling van TB-403 voor de behandeling van kinderkanker

14 april 2015
​Leuven, 14 april 2015 – ThromboGenics NV (Euronext Brussel: THR), een geïntegreerde biofarmaceutische onderneming die zich richt op de ontwikkeling en commercialisering van innovatieve oogheelkundige geneesmiddelen, kondigt vandaag de oprichting aan van Oncurious NV, een nieuw oncologiebedrijf dat TB-403 zal ontwikkelen voor de behandeling van kinderkanker. VIB, een toonaangevend instituut in de levenswetenschappen, wordt medeaandeelhouder in dit nieuwe oncologiebedrijf. Thrombogenics zal hoofdaandeelhouder zijn.

TB-403 is een gehumaniseerd monoklonaal antilichaam tegen placentale groeifactor (PlGF). PlGF komt tot expressie in verschillende soorten kanker, waaronder medulloblastoom. Hoge expressie van de PlGF neuropilin 1 receptor wordt in verband gebracht met een slechte overleving. Medulloblastoom is een zeldzame, levensbedreigende kanker die voornamelijk voorkomt bij kinderen en adolescenten.

Behandeling met TB-403 in relevante diermodellen voor medulloblastoom, heeft aangetoond dat er een gunstig effect is op tumorgroei en overleving. Het antilichaam kan potentieel worden gebruikt in andere indicaties van pediatrische kanker, zoals neuroblastoom.

In februari 2013, lichtte een artikel in Cell (Cell, 152, 1065-1076, 2013) voor het eerst toe dat PlGF een cruciale rol speelt in de hersenen en dat zijn expressie is vereist voor de groei en verspreiding van medulloblastoom. Het artikel was gebaseerd op pre-klinisch onderzoek uitgevoerd door Prof Rakesh Jain van het Massachusetts General Hospital in Harvard (Boston) en het team van Prof. Peter Carmeliet van VIB / KULeuven.

Oncurious is nu van plan om een Fase I/IIa programma te starten met TB-403 in medulloblastoom-patiënten. Men verwacht met een eerste patiënt te starten rond het einde van 2015.
Het gunstige veiligheidsprofiel van TB-403 is reeds aangetoond in klinische studies bij patiënten met andere ziekten.

Dr Patrik De Haes, CEO van ThromboGenics zei, “De oprichting van Oncurious is een positieve ontwikkeling voor ThromboGenics, die ons zal toelaten om onze inspanningen te richten op het bereiken van onze doelstellingen op het vlak van oogheelkunde. Deze nieuwe onderneming zou ook moeten bijdragen tot een snellere ontwikkeling van TB-403 voor de behandeling van medulloblastoom, een verwoestende kanker die kinderen en adolescenten treft. Ik wil VIB bedanken voor hun steun bij de oprichting van deze nieuwe onderneming en omdat ze ons toegang verschaffen tot boeiend basisonderzoek dat ons na verloop van tijd zal toelaten om het Oncurious productportfolio verder uit te breiden."

Johan Cardoen, Managing Director van VIB zei, "We zijn verheugd dat we samen het potentieel van het VIB-onderzoek van Prof. Peter Carmeliet kunnen omzetten in een realiteit voor patiënten. We zijn ervan overtuigd dat TB-403 de behandeling van medulloblastoom en sommige andere vormen van kinderkankter sterk kan verbeteren, een gebied waar er een grote nood is aan een betere medische behandeling. Deze samenwerking bewijst de waarde van het uitmuntende basisonderzoek bij VIB en de proactieve aanpak om “het verschil te maken voor patiënten”. We zijn ervan overtuigd dat we samen met ThromboGenics Oncurious kunnen uitbouwen tot een toonaangevend oncologisch biotechbedrijf.”

BioInvent International AB zal als mede-ontwikkelingspartner optreden bij dit oncologie-project. ThromboGenics heeft de exclusieve licentie behouden voor het gebruik van TB-403 bij oogheelkundige indicaties.