Philippe Muyters opent GMP-faciliteit Q-Biologicals, SEPS Pharma en VIB

6 maart 2015

​Unieke expertise en GMP-infrastructuur vergroot internationale uitstraling van Vlaamse biotechsector

 
Vanmiddag opende Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters de nieuwe GMP-faciliteit van VIB, Q-Biologicals en SEPS Pharma. Philippe Muyters: “Vlaanderen is internationaal vermaard voor het testen van nieuwe kandidaat-geneesmiddelen op gezonde vrijwilligers en patiënten. We staan wereldwijd aan de top met het grootste aantal klinische studies per inwoner. Nu wordt ook de stap net vóór de klinische studies, met name de klinische productie van kandidaat-geneesmiddelen, beschikbaar binnen Vlaanderen door de expertises van Q-Biologicals (klinische productie van kandidaat-geneesmiddelen met name biologicals) en SEPS Pharma (klinische productie van finale doseringsvormen waarin deze kandidaat-geneesmiddelen geformuleerd zijn) te bundelen in de splinternieuwe GMP-faciliteit. Deze GMP-infrastructuur kon er komen dankzij een substantiële investering van VIB, Q-Biologicals en SEPS Pharma.”
 
 
Nood aan GMP-infrastructuur
Nieuwe geneesmiddelen worden onder sterk gecontroleerde condities geproduceerd voor klinische studies: ze moeten niet alleen werkzaam, steriel en voldoende stabiel zijn, maar ook vrij van contaminaties. Het productieproces moet reproduceerbaar zijn zodat steeds dezelfde kwaliteit gegarandeerd kan worden. Daarenboven moet het productieproces volledig traceerbaar zijn en moeten alle stappen van het proces in kaart worden gebracht. Dit is enkel mogelijk als je beschikt over een adequate GMP-productie infrastructuur (Good Manufacturing Practice) met een daaraan gekoppeld kwaliteitssysteem.
Johan Cardoen (Managing Director VIB): “Door substantieel te investeren in deze nieuwe GMP-infrastructuur neemt VIB zijn taak op om de Vlaamse biotechsector te ondersteunen. We zijn ervan overtuigd dat het feit dat SEPS Pharma en Q-Biologicals onder deze zeer gecontroleerde condities kunnen werken een troef is voor de Vlaamse biotech-industrie en op termijn zal leiden tot nieuwe investeringen in onze sector.”
 
Q-Biologicals en SEPS Pharma hebben complementaire expertises
SEPS Pharma en Q-Biologicals zijn twee jonge biotechbedrijven gevestigd in de Bio-Incubator van VIB op het Gentse Technologiepark, beide met een specifieke rol in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, respectievelijk productie en opzuivering van biologicals, en farmaceutische productontwikkeling van kandidaat-geneesmiddelen voor verscheidene toedieningsroutes gecombineerd met de klinische productie van deze ontwikkelde doseringsvormen. Door samen te werken, stellen ze een unieke gecombineerde expertise ter beschikking van de (Vlaamse) biotechsector.
 
Annie Van Broekhoven (CEO Q-Biologicals): “Dankzij de investering en continue steun van VIB is het voor ons mogelijk geweest om deze GMP-faciliteit op te bouwen en kunnen wij nu biologicals produceren voor klinische studies. Hierdoor kunnen we opkomende en gevestigde spelers in de Vlaamse biotechsector ondersteunen met de productie van hun kandidaat-geneesmiddel, wat zeker een grote toegevoegde waarde betekent voor Vlaanderen. Vandaag kondigen we ook onze samenwerking aan met SEPS Pharma, onze buren in de VIB Bio-Incubator, werkzaam op het gebied van formulatie en afvulling. Dankzij de onderzoeks- en GMP-infrastructuur en gebundelde expertise van onze bedrijven, bieden we een totaalconcept aan aan de biofarmaceutische sector. Dit kan het ontwikkelingstraject van nieuwe geneesmiddelen zeker verkorten en aanleiding geven tot nieuwe innovaties.”
 
Yves Gonnissen (CEO SEPS Pharma): “We zijn bijzonder trots op de realisatie van deze investering en de ingebruikname van onze nieuwe GMP-infrastructuur. Dit resulteert in een uiterst belangrijke uitbreiding van onze ontwikkelingsdiensten aangaande kandidaat-geneesmiddelen. Ik wens te benadrukken dat deze investering enkel tot stand is kunnen komen door de sterke steun van VIB op verschillende niveaus waarvoor onze oprechte dank. Tevens zijn we vandaag bijzonder opgetogen om samen met onze buren van Q-Biologicals de uitgebreide samenwerking inzake productie en farmaceutische productontwikkeling van biologicals te mogen aankondigen.”
 
Expertise Q-Biologicals: productie ‘biologicals’
Onder ‘biologicals’ wordt een breed gamma aan biologische stoffen verstaan. Vaak zijn het medische producten zoals vaccins, therapeutische eiwitten of antilichamen die gebruikt worden voor de behandeling van ziektes of als basis voor diagnostische tests. Met 16% groei per jaar is de productie van biologicals een sterk groeiende markt. De totale wereldproductie bedraagt meer dan 2 miljard euro per jaar. Ook de Vlaamse biotechcluster ontwikkelt meer en meer biologicals. Veel bedrijven besteden de productie en zuivering van deze eiwitten uit aan derden. Reden hiervoor is de hoge eisen die gesteld worden aan expertise en infrastructuur. Q-Biologicals produceert en zuivert dergelijke biologicals.
 
Expertise SEPS Pharma: farmaceutische productontwikkeling en klinische productie van kandidaat-geneesmiddelen
SEPS Pharma richt zich op innovatieve farmaceutische productonwikkeling met name formulatie- en analytische ontwikkeling van vloeibare en vaste doseringsvormen voor orale, parenterale, nasale en buccale toediening. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verhogen van de biologische beschikbaarheid en de ontwikkeling van doseringsvormen voor gecontroleerde vrijgave van kandidaat-geneesmiddelen. SEPS Pharma beschikt over een sterke en brede expertise inzake innovatieve formulatietechnologieën voor kandidaat-geneesmiddelen met welbepaalde biofarmaceutische problemen zoals lage oplosbaarheid en/of permeabiliteit.

Trends Gazellen
Q-Biologicals ontving woensdag, 4 maart 2015 de Trends Gazellen als snelst groeiende starter in Oost-Vlaanderen.
 
Beeldmateriaal en contactgegevens: www.gmp-plus.org