Nieuw biotechbedrijf Confo Therapeutics opgericht door VIB en Vrije Universiteit Brussel: ​Capricorn Venture Partners leidt eerste investeringsronde van € 3 miljoen

24 juni 2015
Vandaag werd de oprichting bekend gemaakt van Confo Therapeutics, een spin-off van VIB en de Vrije Universiteit Brussel. Een sterk syndicaat  geleid door Capricorn Health-Tech Fund, en met Qbic en SOFI investeren in een eerste closing van €3 Mio. Deze middelen zullen worden ingezet om het innovatieve CONFO® technologieplatform verder te ontwikkelen en om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Confo Therapeutics vindt zijn oorsprong in de CONFO® technologie ontwikkeld door Prof. Jan Steyaert en zijn team (VIB/Vrije Universiteit Brussel). Deze technologie laat voor het eerst toe om de medisch belangrijke GPCRs (G-proteïne gekoppelde receptoren) in hun actieve functionele toestand te stabiliseren, een essentiële stap in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen. Confo Therapeutics gaat van start met zes personeelsleden onder leiding van Stephane van Rooijen die zijn strepen verdiend heeft bij Genzyme en Viropharma.

Stephane van Rooijen, CEO Confo Therapeutics: “Confo Therapeutics positioneert de revolutionaire CONFO® technologie als nieuwe standaard op het vlak van geneesmiddelenontwikkeling. Het bedrijf zal een portfolio van preklinische ontwikkelingsprogramma’s opbouwen in therapeutisch relevante ziektedomeinen”.

Jan Steyaert, Wetenschappelijk Oprichter & CSO: “Met grote voldoening stel ik vast dat ons onderzoek nu leidt tot concrete toepassingen voor patiënten. Dankzij onze nieuwe technologie maken we de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen mogelijk voor ziektes die op dit ogenblik moeilijk of niet te behandelen zijn.”

Johan Cardoen, Managing Director VIB: “Ik denk dat ik in naam van alle investeerders spreek als ik zeg dat we verheugd zijn met dit nieuw biotechbedrijf en de creatie van nieuwe jobs. Voor VIB is het essentieel om op betrouwbare partners zoals Qbic en Capricorn te kunnen vertrouwen, 2 belangrijke investeerders die dit project van bij de start gesteund hebben. De oprichting van deze start-up bewijst nog maar eens het belang van innovatief basisonderzoek en het potentieel van onze biotechsector.”

De technologie biedt een antwoord op uitdagingen van eiwitconformatie bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen
G-proteïne gekoppelde receptoren (GPCR’s) zijn aantrekkelijke doelwitten van geneesmiddelen voor de behandeling van een brede waaier stoornissen, omdat ze in heel veel levensprocessen, dus ook bij ziektes, een essentiële rol vervullen. GPCR’s zijn aan-uit schakelaars die in het celmembraan zitten en signalen doorgeven van buiten naar binnen in de cel door conformationele wijzigingen in hun structuur. Bij ziekten gebeurt deze doorschakeling van signalen niet optimaal.

Het Steyaert lab, in samenwerking met het labo van Prof. Brian Kobilka (Stanford University), waren de eerste om enkeldomein-antilichamen te gebruiken om GPCRs te stabiliseren in hun actieve staat. In deze staat worden verdoken holtes toegankelijk voor kleine moleculen. Deze kleine moleculen zijn het startpunt voor de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen die zich specifiek en doelgericht vastzetten in de verdoken holtes, waardoor de juiste GPCR aangeschakeld wordt en het gewenste signaal correct doorgeschakeld wordt binnen in de cel. Deze technologie vormt de basis van Confo Therapeutics om een portfolio van preklinische ontwikkelingsprogramma’s op te bouwen in therapeutisch relevante ziektedomeinen.


Confo Therapeutics team: Hassan El-Hassan, Sarah Triest, Stephane van Rooijen, Maja Debulpaep, Jan Steyaert en Toon Laeremans


Stephane van Rooijen, CEO Confo TherapeuticsJan Steyaert, Wetenschappelijk Oprichter & CSO