Nature en Science selecteren onderzoek VIB-VUB als wetenschappelijke hoogtepunten van 2011

4 januari 2012

​De twee internationale wetenschappelijke toptijdschriften Nature en Science hebben werk van VIB-onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel opgenomen in hun jaaroverzichten van 2011. Nature selecteerde het werk van Jan Steyaert naar de werking van receptoren in de plasmamembraan. Science koos voor onderzoek van Jeroen Raes naar de samenstelling van de darmflora.

 

Jan Steyaert in Nature

In ‘365 days: 2011 in review’, selecteerde het toptijdschrift Nature onderzoek waarin Jan Steyaert (VIB–Vrije Universiteit Brussel) een cruciale rol speelde als een van de hoogtepunten van het jaar. Samen met wetenschappers van de Stanford University, publiceerde Steyaert de volledige driedimensionale atomaire structuur van een geactiveerde GPCR in actie: de beta-2-adrenergische receptor (beta-2-AR) in complex met zijn G-eiwit. Dit is een belangrijke stap naar het begrijpen van hoe de receptoren ook echt werken. En dat is op zijn beurt weer van belang voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. G-eiwit-gekoppelde receptoren (GPCR) zijn populaire doelwitten voor geneesmiddelen, goed voor ongeveer een derde van de goedgekeurde medicijnen en vele honderden medicijnen die momenteel in ontwikkeling zijn.
 
 

Jeroen Raes in Science

Science heeft het werk van Jeroen Raes (VIB–Vrije Universiteit Brussel) naar de samenstelling van de darmflora uitgeroepen tot één van de wetenschappelijke ‘doorbraken van het jaar’. Samen met collega’s uit andere Europese onderzoeksinstellingen toonde Raes aan dat de honderdduizend miljard bacteriën in onze darmen onderverdeeld kunnen worden in drie duidelijk te onderscheiden types darmflora. De bacteriegemeenschappen beïnvloeden tot omzetting van voedsel in energie en de aanmaak van vitaminen in de darmen.
 

 


jan steyaert
Jan Steyaert, VIB-Vrije Universiteit Brussel

jeroen raes
Jeroen Raes, VIB-Vrije Universiteit Brussel