KU Leuven-fonds zet wetenschappelijk belang van gistonderzoek in de kijker

7 juni 2019
Nobelprijswinnaar Sir Paul Nurse en doctor Morgane Boone ontvangen BSSH Awards 

Op vrijdag 7 juni reikt het Brewing Science Serves Health Fund van de KU Leuven twee awards uit. Het fonds belicht hoe onderzoek naar biergisten fundamentele inzichten oplevert in de medische wetenschap. De laureaten van de BSSH Awards zijn dr. Morgane Boone van University of California San Francisco en Sir Paul Nurse, directeur van The Francis Crick Institute, Nobelprijswinnaar in 2001 en lid van VIB’s International Advisory Board. 

Bij gist zullen veel mensen in de eerste plaats denken aan bier, brood en wijn, maar in de wetenschap zijn gisten van nog veel meer markten thuis. Gistcellen zijn belangrijk om de werking van menselijke cellen te bestuderen, zegt professor Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven Center for Microbiology). “Veel basisprocessen die in menselijke cellen optreden, vinden ook plaats in gistcellen. Omdat ze eenvoudig zijn om te kweken, zijn gistcellen een zeer waardevol onderzoeksmodel. Veel inzichten in de biologie en geneeskunde komen voort uit gistonderzoek.”

Dat belang wil het Brewing Science Serves Health Fund van de KU Leuven meer in de kijker zetten. Het fonds is opgericht door alumnus Bernard Van den Bogaert, voormalig CEO van Brouwerij De Koninck, en wordt mee ondersteund door brouwerij Duvel Moortgat. Het fonds stimuleert onderzoek dat zich op het snijvlak bevindt van bierwetenschap en fundamentele biologie. Daarom reikt het ook onderscheidingen uit aan innovatieve gistonderzoekers. 

Twee laureaten 
Sir Paul Nurse, directeur van The Francis Crick Institute (Londen, VK), krijgt de BSSH Award vanwege zijn fundamentele bijdrage aan een beter begrip van de celcyclus. Aan de hand van een Afrikaanse biergist ontrafelden Nurse en zijn team hoe cellen zich delen en welke mechanismen dat proces in goede banen leiden. Die inzichten zijn cruciaal, onder meer voor kankeronderzoek. In 2001 ontving Paul Nurse, samen met Leland Hartwell en Tim Hunt, de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. 

De tweede award gaat naar Dr. Morgane Boone. Zij behaalde haar doctoraat aan het VIB-UGent Center for Medical Biotechnology en is nu actief aan de Universiteit van Californië. Haar onderzoek richt zich op het gebruik van gisten voor de productie van eiwitten. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de aanmaak van insuline via gisten. 

Professor Nico Callewaert begeleidde Morgane Boone tijdens haar doctoraat. “Dr. Boone bestudeerde meer dan honderd verschillende eiwitten en identificeerde via computermodellen welke geschikt zijn voor productie in gisten. Dit is een nieuwe wetenschappelijke benadering en kan leiden tot efficiëntere en duurzame productie van medicijnen.” 

Nieuwe proefbrouwerij 
Dr. Morgane Boone en Sir Paul Nurse ontvangen hun BSSH Award tijdens een ceremonie in de brouwerij van Duvel-Moortgat op vrijdag 7 juni. Op hetzelfde moment wordt ook een nieuwe proefbrouwerij voorgesteld. Die wordt ingezet voor toegepast onderzoek: de ontwikkeling van nieuwe recepten, het testen van brouwprocessen en de verbetering van bestaande bieren. 

Paul Nurse
© KU Leuven-Rob Stevens​

photo_MorganeBoone.jpg
Morgane Boone​