KU Leuven en VIB openen een experimentele brouwerij

27 oktober 2017
Prof. Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven) en zijn onderzoeksgroep starten een proefbrouwerij op in het Kasteelpark in Arenberg (Heverlee). De officiële inauguratie vond plaats op vrijdag 27 oktober. Het team van Prof. Verstrepen is wereldwijd vermaard voor zijn gistonderzoek. Hun expertise en uitgebreide gistdatabank liggen onder meer aan de basis van talrijke nieuwe smaken in bierland. Hiervoor werkt het laboratorium ook samen met grote en kleine brouwerijen in binnen- en buitenland. Nu start prof. Verstrepen Verstrepen met de steun van Anheuser-Busch InBev  (AB InBev) zijn eigen proefbrouwerij op.
 
Kevin Verstrepen onderzoekt samen met zijn team waarom bepaalde kenmerken van gistcellen sneller evolueren dan andere. Met die kennis doet hij onderzoek naarnieuwe giststammen voor een breed scala aan toepassingen: van bier en wijn en brood tot industriële ethanol. Zo werkt de onderzoeksgroep aan giststammen die meer smaak geven aan bier, makkelijker neerslaan (voor helder bier), minder neerslaan (voor troebel wit bier), ingewikkelde suikers kunnen verteren, beter bestand zijn tegen hogere alcoholpercentages of temperaturen, en sneller en beter kunnen fermenteren.
 
Dit onderzoek leidde in samenwerking met brouwerijen al tot nieuwe bieren.
Prof. Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven): “Een eigen proefbrouwerij stelt ons in staat om onze nieuwe gisten nog beter te testen.  In het laboratorium kunnen we hooguit 10 liter bier maken, en we zien dat de gisten het in grote brouwerijen, waar ketels van duizenden liter gebruikt worden, zich soms toch anders gedragen.  Nu we zelf een brouwerij hebben, kunnen we de allerbeste gisten dus ook op grotere schaal testen.”
David De Schutter, directeur technologietransfer en procesontwikkeling bij AB InBev: “AB InBev heeft al jarenlang een nauwe band met de KU Leuven, en het onderzoeksteam van Prof. Verstrepen in het bijzonder. In ons wereldwijde technologiecentrum wordt in samenwerking met het team van VIB en KU Leuven, veel onderzoek gedaan naar nieuwe giststammen. Wij zijn dan ook verheugd dat wij de ambities die het team van Prof. Verstrepen met deze nieuwe proefbrouwerij heeft, helpen kunnen waarmaken. Met de opening van deze nieuweproefbrouwerij zetten VIB en KU Leuven een nieuwe stap vooruit waarvan wij, als lokale wereldspeler, ongetwijfeld mee de vruchten zullen kunnen plukken. Bovendien zal de brouwerij ook toelaten om studenten bio-ingenieur kennis te laten maken met het brouwproces, en dat is ook interessant voor AB InBev en de vele andere Belgische brouwerijen.”
 
Brouwingenieur Stijn Mertens (VIB-KU Leuven): “Onze nieuwe proefbrouwerij is  uitgerust met de allernieuwste technische snufjes, wat naast een hoge reproduceerbaarheid en kwaliteit, ook een hoge flexibiliteit in het productieproces toelaat. Dit maakt van onze installatie de ideale testfaciliteit om nieuwe gisten, maar ook nieuwe recepten uit te testen en te perfectioneren. Momenteel zijn de eerste opdrachten vanuit de industrie reeds ingepland, en dit is iets waar we enorm naar uitkijken.
 


Kevin Verstrepen en Stijn Mertens
©KULeuven_Rob Stevens

Download foto's