Internationale erkenning voor Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven)

8 juni 2017
Prof. Peter Carmeliet van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie is geïnstalleerd als internationaal lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is zeer uitzonderlijk dat buitenlandse onderzoekers in dit netwerk geraken. Wereldwijd werden 26 nieuwe leden verkozen, slechts 2 daarvan zijn niet-Nederlandse wetenschappers.

De KNAW heeft 26 nieuwe leden gekozen. Leden van de KNAW, excellente wetenschappers uit alle wetenschappelijke disciplines (van kunst, fysica tot geneeskunde), worden gekozen op grond van hun hoogwaardige wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt ruim vijfhonderd leden en een lidmaatschap is voor het leven.

Jo Bury (managing director VIB): “De KNAW gaat zeer secuur te werk bij het selecteren van nieuwe leden. Lidmaatschap is slechts enkele niet-Nederlandse wetenschappers gegeven. Hun keuze voor Peter Carmeliet toont nog maar eens aan hoe baanbrekend en belangrijk het werk van Peter Carmeliet is. Dit is een terechte erkenning voor een bijzonder wetenschapper. Iets waar wij als instituut ook zeer trots op zijn.”

De KNAW over Peter Carmeliet
Peter Carmeliet is internationaal zeer vermaard vanwege zijn onderzoek naar de groei en de functie van bloedvaten. Hij liet onder andere zien welke signaalmoleculen een rol spelen bij de ontwikkeling van bloedvaten. Ook onderzocht hij hoe de vaatgroei verloopt in tumoren. Het onderzoek van Carmeliet leidde tot een medicijn dat ervoor zorgt dat bepaalde hersentumoren bij kinderen geen zuurstof en voedsel meer krijgen. Ander onderzoek van prof. Carmeliet leidt mogelijk tot een betere behandeling van de ziekte ALS.


Peter Carmeliet
©VIB-Ine Dehandschutter