Innovatief biotechbedrijf Orionis Biosciences opgericht, met steun van internationaal investeerders consortium

13 april 2016
VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, en UGent hebben vandaag de oprichting van Orionis Biosciences aangekondigd. Deze start-up focust zich op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van ziektes met een hoge medische nood. Orionis Biosciences heeft ~5M Euro opgehaald bij een internationaal investeerdersconsortium geleid door Excel Venture Management uit Boston (VS). V-Bio Ventures, een investeringsfonds dat  nauw samenwerkt met VIB, participeerde ook in de investeringsronde. Het bedrijf bezit de commerciële rechten op een arsenaal aan technologieën voor medicijn-ontwikkeling afkomstig van mede-oprichter Prof Jan Tavernier (VIB/UGent) en onderzoekspartners.

Orionis Biosciences zal zijn activiteiten uitvoeren in het Technologiepark in Gent en in Boston (VS). De CEO en mede-oprichter van het bedrijf is Dr Niko Kley, een expert in medicijn-ontwikkeling en ervaren ondernemer die eerder ook het succesvolle FORMA Therapeutics mee oprichtte.

Prof Jan Tavernier, wetenschappelijk mede-oprichter en CTO: “Translationeel onderzoek heeft altijd centraal in onze activiteiten en onderzoeksfilosofie gestaan. Het schenkt dan ook enorm veel voldoening om te zien dat onze wetenschappelijke resultaten zullen leiden tot nieuwe medicijnen en zo een directe impact zullen hebben voor zowel patiënten als de maatschappij.”

Dr. Steve Gullans, Algemeen Directeur bij Excel Venture Management merkt op “Met zijn totaal vernieuwende mogelijkheden voor medicijn-ontwikkeling en zijn strategische samenwerking met VIB is Orionis Biosciences goed geplaatst om zijn plannen uit te voeren en om samen te werken met vooraanstaande farmacie- en biotechnologiebedrijven in verschillende domeinen voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie precisie-medicijnen.”

Dr Johan Cardoen, Algemeen Directeur bij VIB, voegt daaraan toe: “De oprichting van Orionis Biosiences, gesteund door een sterk internationaal investeerdersconsortium en geleid door een ervaren managementteam, getuigt van het kwaliteitsvolle en industrieel toepasbare onderzoek van de VIB/UGent-onderzoekslabo’s. Ik ben ervan overtuigd dat we binnenkort meer mooie zaken zullen horen over en van Orionis Biosciences.”


Jan Tavernier (VIB/UGent)
© VIB