Het ambitieuze Amerikaanse StixFresh vindt in Leuven de nodige R&D-expertise

27 juni 2019
Bijna 500.000 euro subsidie van VLAIO voor StixFresh Vlaanderen

StixFresh produceert stickers die fruit beschermen tegen schimmelinfecties. De natuurlijke componenten in de sticker creëren een beschermende laag rond kiwi’s, mango’s, peren, appels, appelsienen en andere citrusvruchten. Het Amerikaanse bedrijf zet een Belgische dochter op en start een O&O afdeling in Leuven voor een samenwerking met prof Patrick Van Dijck (VIB-KU Leuven). Hij is één van de weinige onderzoekers wereldwijd die de nodige expertise op tafel kon leggen. 

De stickers bevatten een mengsel van plantenextracten met schimmelwerende effecten. De componenten komen langzaam vrij, en houden fruit heel wat langer dan normaal stevig, zoet en sappig. 

Patrick Van Dijk, CSO StixFresh en groepsleider KU Leuven en VIB legt uit: ‘In mijn lab onderzoeken we al een tijdje welke natuurlijke stoffen schimmelwerende kenmerken hebben en wat de verantwoordelijke actieve componenten zijn. Plantenextracten zijn meestal heel complex en bestaan uit meer dan 100 verschillende componenten, die wij in kaart brengen’.

Ahmed Moody Soliman, CEO beaamt enthousiast: ‘Met behulp van de subsidie van VLAIO en de expertise van Patrick die ondertussen mee in het bedrijf is gestapt als CSO, gaan we de actieve componenten in onze extracten identificeren. We starten ook een project waarbij we op zoek gaan naar nieuwe componenten en schimmel specifieke stoffen. De expertise die we hier in Leuven vonden, is uniek. We zijn VLAIO dan ook heel dankbaar voor deze steun’. 

Het onderzoek wordt mede geleid door Michele Holtappels die meteen de eerste Belgische werknemer van StixFresh in Vlaanderen wordt: ‘Er werden al meer dan 70.000 stickers uitgetest en de resultaten zijn indrukwekkend. Een natuurlijke bescherming die de afvalberg aanzienlijk kan terugdringen. Ik sta te springen om te beginnen!’

Meer informatie: www.stixfresh.com  
​​