Nobelprijswinnaars vragen Greenpeace te stoppen met campagne tegen ggo’s

1 juli 2016
In een open brief vragen meer dan 100 Nobelprijslaureaten aan Greenpeace om hun standpunt over genetisch gewijzigde (ggo-)gewassen te herzien. In het bijzonder roepen ze Greenpeace op om de strijd tegen gouden rijst te staken. Gouden rijst is een ggo-rijstsoort die ontwikkeld werd om een tekort aan vitamine A te bestrijden.

In veel ontwikkelingslanden kampt de bevolking met een vitamine A tekort. Door een eenzijdig voedingspatroon, met rijst als basisvoedsel en beperkte toegang tot groenten en fruit, wordt de kritische dagelijkse hoeveelheid vitamine A niet opgenomen. Een tekort aan deze vitale voedingsstof veroorzaakt blindheid, ziekte en zelfs dood, en treft vooral kinderen. Wetenschappers schatten dat elk jaar 670 000 kinderen sterven door een vitamine A tekort.

Om het vitamine A tekort in ontwikkelingslanden te bestrijden, ontwikkelde een groep Europese wetenschappers eind de jaren 90 een rijstvariëteit die provitamine A, ook bekend als betacaroteen, bevat. De nieuwe rijst werd ‘gouden rijst’ genoemd omdat de korrels oranje-geel kleuren door de aanmaak van betacaroteen. Sindsdien hebben wetenschappers een tweede generatie gouden rijst gemaakt die nog meer betacaroteen produceert en worden traditionele veredelingsmethodes gebruikt om de betacaroteen genen in populaire rijstvariëteiten te brengen.

Momenteel wordt de tweede generatie van gouden rijst getest op verschillende plaatsen in de Filippijnen door het International Rice Research Institute en het Philippine Rice Research Institute.

Steun het initiatief en onderteken de brief hier.
Bekijk het VRT-nieuwsfragment dat dit onderwerp aankaart.