Eerstesteenlegging UGent-VIB Onderzoeksgebouw FSVM II

19 februari 2018


Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport heeft vanmiddag de eerste steen gelegd van het nieuwe onderzoeksgebouw dat VIB en de UGent bouwen op het Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde. Het UGent-VIB Onderzoeksgebouw FSVM II, genoemd naar de Gentse biotechpioniers Fiers, Schell en Van Montagu, zal fysiek verbonden worden met het huidige VIB-UGent Onderzoeksgebouw FSVM I. Alle VIB-UGent onderzoeksgroepen zullen zo gehuisvest worden op één site temidden van de Life Sciences cluster.


Vlaams Minister Philippe Muyters: “Met deze belangrijke investering in nieuwe state-of-the-art infrastructuur zorgen VIB en de UGent ervoor dat onze toponderzoekers belangrijke doorbraken kunnen blijven maken. Hun verwezenlijkingen zijn immers de reden dat Vlaanderen internationaal erkend wordt voor hoogstaand biotechonderzoek en een proactieve aanpak om de onderzoeksresultaten te vertalen in economische en sociale meerwaarde. Als visitekaartje kan dat tellen!”

Interactie en gebruik faciliteiten optimaliseren bloeiend ecosysteem
FSVM II zal onderdak bieden aan het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie onder leiding van prof. Nico Callewaert. Dit onderzoekscentrum is vandaag actief op diverse locaties verspreid over de stad Gent. Het nieuwe gebouw zal daarnaast ook voorzien in bijkomende faciliteiten voor het aanpalende gebouw waar de centra voor plantensysteembiologie en onderzoek naar ontstekingen zijn gehuisvest. Deze gebouwen worden onderling verbonden om vlotte interactie mogelijk te maken tussen de diverse onderzoekscentra en optimaal gebruik te maken van alle beschikbare faciliteiten en technologie.

Prof. Nico Callewaert, VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie: “Voor ons onderzoekscentrum betekent dit gebouw heel veel. Het zal uiteraard veel efficiënter zijn om in één gebouw, voorzien van de nodige topinfrastructuur, te kunnen werken. Daarnaast komt het ongetwijfeld ook de interactie met de twee andere VIB-UGent onderzoekscentra gevestigd in FSVM I en de andere biotechspelers op het Tech Lane Science Park ten goede. We kijken er enorm naar uit.”

Het gebouw in getallen

  • ±15 000 m² waar op termijn 150 tot 200 onderzoekers zullen werken
    • Laboratoria en een serre: 5860 m²
    • Kantoren, vergaderruimtes: 2400 m²
  • Parking voor 150 wagens en 200 fietsen
  • Nieuw UGent-restaurant, dat als centrale faciliteit ter beschikking staat voor alle werknemers van  het Tech Lane Science Park. Capaciteit: ruim 350 personen


Impressie  UGent-VIB Onderzoeksgebouw FSVM II
Foto's: ©VIB-Ine Dehandschutter