Doris Vandeputte, een van de onderzoekers van het Vlaams Darmflora Project, valt in de prijzen

2 juni 2018


Wetenschapper Doris Vandeputte (KU Leuven, VIB) ontvangt deze zaterdag de Ken Heaton Award voor haar onderzoek naar darmbacteriën. “Fantastisch.”, zegt darmflora specialist Jeroen Raes. “Deze prijs bekroont het meest impactvolle werk in de gastro-enterologie van de afgelopen 2 jaar. Ze wordt uitgereikt op het internationaal congres DDW, de hoogmis van de gastro-enterologie. Een hele eer.”

Het bekroonde werk ging na hoe de darmflora samenstelling verandert met het watergehalte in stoelgang. Zowat elke darm microbiota studie bepaalt sindsdien de consistentie van stoelgang omdat het een belangrijke parameter bleek. Het onderzoek kon op heel wat aandacht rekenen van andere specialisten en werd zo vaak geciteerd dat het nu deze prijs in de wacht sleept.

“Wist je dat de gastro-enteroloog naar wie de prijs vernoemd is, beschouwd wordt als de uitvinder van de stoelgangsconsistentie score tabel waarmee wij onze metingen deden?” vraagt Doris Vandeputte. “Een bijzonder toeval, super dat ik met dit werk deze prijs in ontvangst mag nemen!”.