Daarom groeit mijn plant naar het licht!

16 april 2012

Vroeg je je ook al af waarom een stengel naar boven groeit en een wortel naar beneden? Of waarom een plant zich steeds naar het licht keert en waarom klimplanten zich rond een houvast wikkelen?

Het antwoord is simpel: auxine!
Of misschien toch niet zo simpel, want dit plantenhormoon wordt gereguleerd door een complex samenspel van factoren. Elke Barbez, Jürgen Kleine-Vehn en Jirí Friml verbonden aan VIB en UGent identificeerden een belangrijke nieuwe schakel in het transport van auxine doorheen de plant waarbij op specifieke plaatsen auxine wordt opgeslagen. De resultaten werden gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Auxine geeft zijn geheimen prijs.
Auxine werd al door Darwin in de 19de eeuw bestudeerd. Maar het hormoon geeft pas de laatste jaren zijn geheimen prijs, dankzij intensief moleculair onderzoek. Het hormoon wordt geproduceerd in jonge, groeiende delen van planten en vervolgens doorheen de plant getransporteerd. Naar een liggende stengel bijvoorbeeld. Die wil zich zo snel mogelijk oprichten en efficiënt zonlicht opvangen; de stengel aan de onderkant zal vervolgens meer auxine bevatten dan aan de bovenkant, waardoor de onderkant sneller groeit, zodat de stengel zich opricht. Om dezelfde reden zal een plant voor het raam zich ook steeds naar het licht draaien. Deze dynamische controle over het auxinetransport laat de plant toe optimaal in te spelen op lokale en wisselende omstandigheden. 

Een nieuw transportmiddel voor auxine?
Het transport van auxine doorheen de plant is hierbij van cruciaal belang. En geen eenvoudige zaak zo blijkt. De Gentse VIB-onderzoekers identificeerden een belangrijke nieuwe schakel en transportmiddel voor auxine: de PILS-eiwitten. De PILS-eiwitten zijn noodzakelijk voor de auxine-afhankelijke plantengroei en controleren de intracellulaire opstapeling van het hormoon. Het is net deze compartimentalisatie van auxine die functioneel belangrijk blijkt voor verschillende ontwikkelingsprocessen.

Efficiënter gewassen telen: de juiste hoeveelheid auxine op de juiste plaats
Verhoogde auxineniveaus op het juiste moment én op de  juiste plaats, resulteren in betere groei en meer productie. Het telen van gewassen kan dus efficiënter gemaakt worden, door de auxineniveaus beter te controleren. Door de processen van het auxinetransport in de plant verder te ontrafelen, hopen de onderzoekers bij te dragen tot de ontwikkeling van een efficiënter teeltproces.


Onderzoek