BASF plant heroriëntering onderzoek inzake plantenbiotechnologie, banenverlies bij CropDesign

25 februari 2016

​De beslissing van BASF is geen goed nieuws voor de Vlaamse agrobiotech, maar betekent niet het einde van die cluster in Vlaanderen. Dat zegt Johan Cardoen, algemeen directeur VIB en voorheen acht jaar lang CEO van Cropdesign. CropDesign is een spin-off van VIB en UGent.

De biotechsector in Vlaanderen is verantwoordelijk voor 15.000 directe arbeidsplaatsen, waarvan duizend jobs in de agrobiotech. Die is vooral rond Gent geclusterd, met zowat 700 arbeidsplaatsen in bedrijven en 300 in het departement Planten Systeembiologie (VIB/UGent). Met de sluiting van de Gentse onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Cropdesign, gaan 100 van die arbeidsplaatsen verloren.

"Dit is een beetje onverwacht gezien we over een mooi ecosysteem van agrobiotechbedrijven in Gent beschikken en Cropdesign was één van de belangrijkste spelers die er zijn activiteiten had", zegt Johan Cardoen, algemeen directeur bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. "Binnen Europa zijn wij de grootste cluster aan onderzoeks- en ontwikkelingscentra in de agrobiotechnologie. Als een bedrijf om strategische redenen beslist om activiteiten af te bouwen, dan is dat geen goed nieuws. Maar betekent dit het einde van die cluster? Bijlange niet. Ten eerste hebben we nog grote bedrijven, zoals Syngenta en Bayer, maar ook verschillende kleinere bedrijven en er staan nog nieuwe bedrijven klaar om de komende jaren opgericht te worden. Die bedrijven hebben overigens activiteiten die veel breder gaan dan gmo."

Meer info in het persbericht van BASF

© 2016 Belga News Agency