Aelin Therapeutics werkt aan nieuwe kankergeneesmiddelen

11 december 2018
Jonge biotech spin-off gooit hoge ogen met VLAIO-financiering en Investor Award

Aelin Therapeutics kondigde vandaag aan dat het bijna 1 miljoen euro ontvangt van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Daarmee gaat het zijn Pept-inTM-technologie verder uitbouwen zodat het ook mee ingezet kan worden tegen kanker.

Op zoek naar geneesmiddelen voor ‘onmogelijk te behandelen’ kankertargets
In de zoektocht naar nieuwe behandelingen, is de eerste stap de identificatie van het ‘target’ dat aangevallen moet worden, dit zijn vaak eiwitten die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de ziekte in kwestie. Aelin Therapeutics kiest voor targets waarvan altijd aangenomen werd dat ze niet met conventionele geneesmiddelen te behandelen zijn, en meer bepaald voor een ruim portfolio uitdagende biologische targets in het domein van oncologie. Het bedrijf is ervan overtuigd dat zijn Pept-inTM-technologie kan slagen waar conventionele therapeutische benaderingen in het verleden faalden. De gloednieuwe therapeutische aanpak van Aelin Therapeutics bestaat erin om eiwitaggregatie, het samenklonteren van eiwitten, op te wekken om zo de werking van deze target-eiwitten onderuit te halen.

“We zijn dankbaar voor de financiële steun van VLAIO, die ons in staat stelt om ons onderzoek naar gegeerde, waardevolle targets voort te zetten. We kunnen nu immers starten met een programma voor geneesmiddelontwikkeling in de oncologie en therapieën ontwikkelen voor kankerpatiënten voor wie momenteel nog geen effectieve behandelmogelijkheden bestaan”, zegt CEO Els Beirnaert. “Door dit tweede programma in de oncologie kan ons bedrijf diversifiëren en zich op meer ziekten toeleggen, een mooie aanvulling op onze huidige geneesmiddelontwikkeling in antibiotica. Deze diversificatie is van enorm belang voor de toekomstige waarde van Aelin Therapeutics. Het is immers onze ambitie om de Pept-inTM-technologie commercieel in te zetten voor diverse therapeutische toepassingen.” Dankzij de VLAIO-financiering kan de biotech-start-up een versnelling hoger schakelen.

Het Switch Laboratorium van VIB-KU Leuven – wiens onderzoek aan de basis ligt van Aelin Therapeutics – is ook onderzoekspartner in dit project. Zij zullen het werkingsmechanisme van geïdentificeerde Pept-insTM onderzoeken, een cruciaal aspect om het potentieel van Pept-insTM verder in kaart te brengen. “We zullen de kennis over deze baanbrekende technologie kunnen verruimen, waar ook toekomstige programma’s in andere ziektedomeinen de vruchten van zullen plukken”, aldus professor Frederic Rousseau, die het Switch Laboratorium samen met professor Joost Schymkowitz leidt.

De rode loper uitgerold
Aelin Therapeutics heeft de ambitie uit te groeien tot een platformbedrijf dat verschillende programma’s opzet voor aanvullende ziekte-indicaties op basis van de unieke kenmerken.
Eerder deze maand sleepte het bedrijf een Life Star Award in de wacht op de Jefferies 2018 London Healthcare Conference. De jury loofde Aelin Therapeutics als een ‘uiterst innovatief bedrijf, actief in een levensbelangrijk therapeutisch domein’, met een ‘boeiende pijplijn die echt potentieel heeft’.


Kankercel