18 mei Internationale Dag van de Plantenfascinatie

17 april 2012

Op 18 mei 2012 gaat de eerste Internationale Dag van de Plantenfascinatie door. In verschillende botanische tuinen en onderzoeksinstellingen doorheen het land kan je de wondere wereld van planten en plantenonderzoek induiken.

Zijn planten niet fascinerend? 
Uit één enkel klein zaadje kan een hele boom groeien. Ze overleven in droge woestijnen of in de ijskoude toendra. Ze leveren de zuurstof die we inademen en de medicijnen om onze zieken te genezen. Ze voeden, kleden en beschutten ons. Misschien gebruiken we ze binnenkort op grote schaal als energiebron om wagens aan te drijven. Bloemen smukken onze feesten op en planten decoreren ons kantoor en onze tuinen. Ze zijn onmisbaar voor alle leven op aarde.

Van plantenweelde...
Plantkundigen schatten dat er ruwweg 300 000 verschillende plantensoorten zijn, maar een zesde daarvan is nog niet eens gekend, en wereldwijd loopt het Plantenrijk ernstige schade op door klimaatswijzigingen en verstoringen van hun leefmilieu. Plantensoorten sterven aan een hoog tempo uit. Ongeveer 30% gaat zienderogen achteruit. Nochtans vormen wilde planten overal de basis voor een gezonde en aangename leefomgeving, ze voorkomen erosie en zuiveren water.

... tot plantenonderzoek
Niet te verwonderen dat plantenonderzoek is uitgegroeid tot een hot topic in de wetenschappelijke wereld. Wetenschappers onderzoeken hoe planten groeien, hoe ze evolueren, hoe ze zichzelf beschermen tegen droogte,... Daarmee leveren ze de kennis om de opbrengst van landbouwgewassen gevoelig te verhogen. Tegen 2050 zijn er negen miljard mensen op de wereld, twee miljard meer dan vandaag. Om in voldoende voedsel en grondstoffen te blijven voorzien, zullen landbouwers en wetenschappers op verschillende manieren moeten samenwerken; nieuwe selecties van gewassen zullen een rol spelen, maar ook een grotere diversiteit aan geteelde planten en een duurzame herverdeling van voedselbronnen zal belangrijk worden.

Kom het ontdekken op 18 mei!
Planten zijn zo fascinerend en belangrijk dat de ‘European Plant Science Organisation’ (EPSO), een overkoepelende organisatie van meer dan 200 onderzoeksinstellingen, 18 mei 2012 uitgeroepen heeft tot de allereerste Internationale Dag van de Plantenfascinatie. In heel Europa organiseren plantentuinen, musea en onderzoeksinstellingen evenementen om planten in de kijker te zetten.

In België slaan verschillende partners de handen in elkaar om op die dag over het hele land een breed spectrum van activiteiten te bieden zodat iedereen kennis kan maken met de fascinerende plantenwereld.

Er zijn rondleidingen in botanische tuinen langs reuzenasperges en vleesetende planten. Je kan DNA isoleren uit kiwi’s. Wetenschappers geven een woordje uitleg bij hun werk of je kan een kijkje nemen in een echt plantenlabo. Maar je kan ook schitterende kunstwerken bewonderen, geïnspireerd op de vormenrijkdom van plantenzaden.

Op de verschillende locaties kunnen de bezoekers van de Internationale Dag van de Plantenfascinatie bovendien deelnemen aan de ‘Fascinerende plantenquiz’. Ze kunnen een botanisch kunstwerk van de hand van de Franse artieste Séverine Cadier (http://www.artgraine.net/) winnen.  De quiz wordt gesponsord door de Vereniging van Belgische Botanische tuinen en arboreta, de Nationale Plantentuin en door de Jardin Jean Massart.

Een volledig overzicht van de belgische activiteiten op de website van de Nationale Plantentuin.

Meer informatie over de Internationale Dag van de Plantenfascinatie op http://www.plantday12.eu/

 


paradijsvogels_275px.jpg
© Plantentuin Meise, 2012