Parkinson-onderzoek

Fouten in de communicatie tussen hersencellen

Onze hersencellen communiceren met elkaar via elektrische signalen die worden omgezet in een chemisch signaal. Dit gebeurt ter hoogte van de synaps, de verbinding tussen de hersencellen. Een verstoring van dit proces leidt tot ziekten zoals autisme en schizofrenie. We vermoeden dat de synaps ook een belangrijke rol speelt bij parkinson. We willen verder onderzoeken hoe slecht functionerende synapsen kunnen leiden tot het afsterven van dopaminerge neuronen.
 

Eiwitten die samenklitten

Eiwitten zijn de werkpaarden van de cel. Ze voeren alle functies in een cel uit. Om gezond te zijn is het dan ook belangrijk dat eiwitten op de juiste manier gemaakt worden en dat ze de juiste structuur aannemen. Maar soms loopt er iets mis en klitten eiwitten samen, waardoor cellen uiteindelijk afsterven. Dit zien we ook bij parkinson. Begrijpen waarom en hoe eiwitten samenklitten, is een belangrijke stap in de zoektocht naar de mechanismen van parkinson.

Op zoek naar de genen bij erfelijke vormen van parkinson

Bij een klein percentage van de patiënten wordt parkinson doorgegeven in de familie. Een vergelijking van het DNA van deze patiënten met dat van gezonde mensen, leert ons waar hun DNA verschilt. Zo hebben we al enkele genen ontdekt met een rol in parkinson. Onderzoek naar wat hun functie juist is, kan ons zeer veel leren over hoe parkinson ontstaat.
 

Virussen als het paard van Troje om proefdiermodellen te maken

De functie van genen kunnen we onderzoeken door de ziekte van Parkinson na te bootsen in proefdieren. Onderzoekers brengen het ‘ziekmakende gen’ met behulp van omgebouwde virussen binnen in de hersenen van de proefdieren. Met deze technologie kunnen de wetenschappers de functie van parkinson-eiwitten bestuderen, nieuwe ziektemodellen maken en de onderliggende moleculaire mechanismen van de ziekte ontrafelen. Hiervoor gebruiken ze ondermeer gedragstesten,  microscopie en beeldvormingstechnieken.
 

Parkinson behandelen door een ‘energy boost’ in de hersenen?

In onze cellen zitten mitochondriën, krachtcentrales die de energie genereren om cellen te laten functioneren. Verschillende genen waarvan we weten dat ze parkinson veroorzaken, zijn van belang in de mitochondriën. Daarom onderzoeken we wat er mis gaat in de mitochondriën van parkinsonpatiënten. Als we dat begrijpen, kunnen we op zoek gaan naar mechanismen om die functie te herstellen en zo het energiepeil van de zieke hersencellen terug op peil te brengen.

 

Stamcellen inzetten om parkinson te behandelen?

Gezonde, lichaamseigen stamcellen inzetten om beschadigde hersencellen te herstellen, kan een strategie zijn om parkinson te behandelen. De KU Leuven-wetenschappers onderzoeken de mogelijke therapeutische rol van lichaamseigen stamcellen. Ze zetten daarenboven een methode op punt om stamcellen op te volgen in de hersenen van proefdieren, waarbij opereren niet nodig is.
 
 

Van het labo tot in de kliniek

VIB-onderzoekers doorgronden de mechanismen van parkinson. Hun onderzoek legt de basis voor nieuwe therapieën. Om de kans te vergroten dat er een nieuw geneesmiddel ontwikkeld wordt, werken ze samen met Janssen Pharmaceutica. Een farmaceutisch bedrijf kan immers op basis van de nieuwe kennis op zoek gaan naar stoffen die parkinson tegenwerken.
 

Heeft u parkinson en wilt u ons bezoeken in het labo?

Wij nodigen u graag uit! We willen u meer vertellen over ons onderzoek, maar zijn ook benieuwd wat u bezig houdt. Wat uw vragen, verzuchtingen en bezorgdheden zijn.