Welkom bij het Vlaams Darmflora Project

ALGEMEEN - Darmflora-onderzoek op grote schaal
In dit ambitieuze project proberen wij samen met duizenden Vlaamse vrijwilligers meer te weten te komen over de rol die darmbacteriën spelen bij de gezondheid. We verzamelen en onderzoeken hiervoor stoelgangstalen van meer dan 5000 vrijwilligers.  Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd. Hier vind je alle info en nieuws over het onderzoeksproject.

Wat zegt je darmflora over je gezondheid?
Uit eerdere studies blijkt dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en bijvoorbeeld overgewicht of allerhande aandoeningen zoals darmontstekingen en diabetes. Dergelijke resultaten doen natuurlijk dromen over de mogelijkheid om aandoeningen te verhelpen of de symptomen ervan te verzachten via ingrepen​ op de darmflora. We hopen met dit Darmflora-project stappen te zetten in het ontrafelen van de relatie tussen een individu en zijn of haar darmflora.

Artikel-Standaard-Darmflora_400.jpgSPORTERS - Slik eens de darmflora van een kampioenSlik eens de darmflora van een kampioen
Het Vlaams Darmflora Project gaat samen met de Universiteit Gent onderzoek doen naar de relatie tussen darmflora en sportbeoefening. Het team zoekt hiervoor vrijwilligers.

Beginnende sporters (bijvoorbeeld wie met start to run bezig is) en ervaren atleten (bijvoorbeeld wielrenners) die bereid zijn om hun stoelgang te laten onderzoeken, kunnen contact opnemen via dit e-mailadres. Lees het artikel in De Standaard hier of klik op de afbeeding hiernaast.

VIERGESLACHT - De Schuur van Scheire
Zag je de oproep van Jeroen Raes in de Schuur van Scheire en wil je meewerken aan dit project? Dat kan via de groene knop 'schrijf je in'. Daar kan je ook aangeven hoe je wil deelnemen: een 'gewone' staalname, ​een meervoudige staalname of als drie- of viergeslacht. Na registratie krijg je via mail de specifieke info voor de studie die je koos.

150 DAGEN - Een studie met pit
Het Vlaams Darmflora Project gaat er opnieuw voluit tegenaan! Onder de noemer ‘150 Dagen Darmflora’ brengen we veranderingen in je darmflora in kaart gedurende – jawel – 150 dagen. Niet steeds even intensief, maar toch: ‘150 Dagen Darmflora’ is een project voor volhouders!
Meer info: klik hier
Interesse? Schrijf je dan hier in.Ben je reeds ingeschreven?

 

 

 De Schuur van Scheire met Jeroen Raes

 

Neem ook een kijkje naar De darmdokter Podcast


Meer weten over biotech?
  • Volg 'dit is biotech' via
  • Volg 'dit is biotech' via
  • Volg het Darmfloraproject via

 

 De Laatste Show met Jeroen Raes

 
Loading the player ...

 

 

​​​​​​©VIB, 2013

“Hoe meer mensen deelnemen aan dit project, hoe sneller we stappen kunnen zetten in het belangrijke onderzoek naar de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam en onze gezondheid. We zijn trots en blij dat zoveel Vlamingen enthousiast meedoen aan ons onderzoeksproject.”
Professor Jeroen Raes

Nieuwsbrieven
November 2017
Het zijn drukke uren en dagen voor Jeroen Raes en zijn Darmflorateam. De nieuwste resultaten van het Vlaams Darmflora Project zijn net gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature. De aankondiging van zo’n publicatie kan altijd op de nodige persbelangstelling rekenen, maar zoals steeds geven we jullie graag nog een beetje extra uitleg. Een gesprek met Gwen Falony, microbioloog bij het Vlaams Darmflora Project.
Lees meer

Vorige edities
Juni 2016, April 2016, September 2015, Juni 2015,
April 2015