Welkom bij het Vlaams Darmflora Project

ALGEMEEN - Darmflora-onderzoek op grote schaal
In dit ambitieuze project proberen wij samen met duizenden Vlaamse vrijwilligers meer te weten te komen over de rol die darmbacteriën spelen bij de gezondheid. We verzamelen en onderzoeken hiervoor stoelgangstalen van meer dan 5000 vrijwilligers.  Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd. Hier vind je alle info en nieuws over het onderzoeksproject.

Wat zegt je darmflora over je gezondheid?
Uit eerdere studies blijkt dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en bijvoorbeeld overgewicht of allerhande aandoeningen zoals darmontstekingen en diabetes. Dergelijke resultaten doen natuurlijk dromen over de mogelijkheid om aandoeningen te verhelpen of de symptomen ervan te verzachten via ingrepen​ op de darmflora. We hopen met dit Darmflora-project stappen te zetten in het ontrafelen van de relatie tussen een individu en zijn of haar darmflora.

Artikel-Standaard-Darmflora_400.jpgSPORTERS - Slik eens de darmflora van een kampioenSlik eens de darmflora van een kampioen
Het Vlaams Darmflora Project gaat samen met de Universiteit Gent onderzoek doen naar de relatie tussen darmflora en sportbeoefening. Het team zoekt hiervoor vrijwilligers.

Beginnende sporters (bijvoorbeeld wie met start to run bezig is) en ervaren atleten (bijvoorbeeld wielrenners) die bereid zijn om hun stoelgang te laten onderzoeken, kunnen contact opnemen via dit e-mailadres. Lees het artikel in De Standaard hier of klik op de afbeeding hiernaast.

VIERGESLACHT - De Schuur van Scheire
Zag je de oproep van Jeroen Raes in de Schuur van Scheire en wil je meewerken aan dit project? Dat kan via de groene knop 'schrijf je in'. Daar kan je ook aangeven hoe je wil deelnemen: een 'gewone' staalname, ​een meervoudige staalname of als drie- of viergeslacht. Na registratie krijg je via mail de specifieke info voor de studie die je koos.

150 DAGEN - Een studie met pit
Het Vlaams Darmflora Project gaat er opnieuw voluit tegenaan! Onder de noemer ‘150 Dagen Darmflora’ brengen we veranderingen in je darmflora in kaart gedurende – jawel – 150 dagen. Niet steeds even intensief, maar toch: ‘150 Dagen Darmflora’ is een project voor volhouders!
Meer info: klik hier
Interesse? Schrijf je dan hier in.Ben je reeds ingeschreven?

 

 

 De Schuur van Scheire met Jeroen Raes

 

Neem ook een kijkje naar De darmdokter Podcast


Meer weten over biotech?
  • Volg 'dit is biotech' via
  • Volg 'dit is biotech' via
  • Volg het Darmfloraproject via

 

 De Laatste Show met Jeroen Raes

 
Loading the player ...

 

 

​​​​​​©VIB, 2013

“Hoe meer mensen deelnemen aan dit project, hoe sneller we stappen kunnen zetten in het belangrijke onderzoek naar de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam en onze gezondheid. We zijn trots en blij dat zoveel Vlamingen enthousiast meedoen aan ons onderzoeksproject.”
Professor Jeroen Raes

Nieuwsbrieven
Oktober 2018
Het bleef even stil aan het Vlaams Darmflora Project nieuwsbrieffront, maar dat betekent geenszins dat we hier ook echt stilgezeten hebben! In het voorjaar 2018 namen maar liefst 400 vrijwilligers deel aan het 150 Dagen Project, waarbij meer dan 10.000 stoelgangstalen ingezameld werden. In september startten we met de tweede inzamelronde van deze studie, dit keer met een honderdtal volhardende deelnemers. Ondertussen werkten jullie favoriete darmfloristen naarstig verder aan de analyses van de stalen die we inzamelden in 2013. Die analyses blijven maar verrassende resultaten opleveren. Onderzoeker Raúl Tito weet er alles over.
Lees meer

Vorige edities
November 2017, Juni 2016, April 2016, September 2015, Juni 2015, April 2015