Welkom bij het Vlaams Darmflora Project

Darmflora-onderzoek op grote schaal
In dit ambitieuze project proberen wij samen met duizenden Vlaamse vrijwilligers meer te weten te komen over de rol die darmbacteriën spelen bij de gezondheid. We verzamelen en onderzoeken hiervoor stoelgangstalen van meer dan 5000 vrijwilligers.  Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd. Hier vind je alle info en nieuws over het onderzoeksproject.

Wat zegt je darmflora over je gezondheid?
Uit eerdere studies blijkt dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en bijvoorbeeld overgewicht of allerhande aandoeningen zoals darmontstekingen en diabetes. Dergelijke resultaten doen natuurlijk dromen over de mogelijkheid om aandoeningen te verhelpen of de symptomen ervan te verzachten via ingrepen op de darmflora. We hopen met dit Darmflora-project stappen te zetten in het ontrafelen van de relatie tussen een individu en zijn of haar darmflora.

Artikel-Standaard-Darmflora_400.jpg

Slik eens de darmflora van een kampioen

Het Vlaams Darmflora Project gaat samen met de Universiteit Gent onderzoek doen naar de relatie tussen darmflora en sportbeoefening. Het team zoekt hiervoor vrijwilligers.

Beginnende sporters (bijvoorbeeld wie met start to run bezig is) en ervaren atleten (bijvoorbeeld wielrenners) die bereid zijn om hun stoelgang te laten onderzoeken, kunnen contact opnemen via darmflora*Replace*With*At*Sign*vib.be. Lees het artikel in De Standaard hier of klik op de afbeeding hiernaast.


Vlaams Darmflora Project valt in de prijzen
Op 22 januari 2016 kreeg een van de wetenschappelijke medewerkers, Doris Vandeputte de Danone Instituut Award voor haar onderzoek naar microbiota in het kader van het Vlaams Darmflora Project. Meer info

De Schuur van Scheire
Zag je de oproep van Jeroen Raes in de Schuur van Scheire en wil je meewerken aan dit project? Dat kan via de groene knop 'schrijf je in'. Daar kan je ook aangeven hoe je wil deelnemen: een 'gewone' staalname, ​een meervoudige staalname of als drie- of viergeslacht. Na registratie krijg je via mail de specifieke info voor de studie die je koos.Ben je reeds ingeschreven?

 

 

 De Schuur van Scheire met Jeroen Raes

 

Neem ook een kijkje naar De darmdokter Podcast


Meer weten over biotech?
  • Volg 'dit is biotech' via
  • Volg 'dit is biotech' via
  • Volg het Darmfloraproject via

 

 De Laatste Show met Jeroen Raes

 
Loading the player ...

 

 

 

​​​​​​​​

 


Nieuwsbrief 

Juni 2016

Enkele weken na de publicatie van de eerste resultaten van het Vlaams Darmflora Project springen we opnieuw binnen op het labo van Jeroen Raes. Deze keer niet om het over de darmflora van gezonde vrijwilligers te hebben, maar over deze van mensen die lijden aan Primaire Scleroserende Cholangitis. Dr. João Sabino vertelt er ons alles over.
Lees meer

 

 

 


Vorige edities
April 2016
September 2015
Juni 2015

April 2015
©VIB, 2013

“Hoe meer mensen deelnemen aan dit project, hoe sneller we stappen kunnen zetten in het belangrijke onderzoek naar de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam en onze gezondheid. We zijn trots en blij dat zoveel Vlamingen enthousiast meedoen aan ons onderzoeksproject.”
Professor Jeroen Raes