Ontsteking

Een ontsteking is een reactie van ons lichaam op beschadiging, bijvoorbeeld bij een wonde of bij een aanval van microben. Het is een ingewikkeld biologisch mechanisme, waarmee ons lichaam de oorzaak van de schade probeert weg te nemen en het genezingsproces op gang wil zetten. Bij een ontsteking wordt de doorbloeding van het getroffen lichaamsdeel opgevoerd om bouw- en afweerstoffen aan te voeren en afvalstoffen te verwijderen.

Typische kenmerken bij een ontsteking zijn roodheid, warmte, zwelling, pijn en verlies van functie. In normale omstandigheden houdt het lichaam ontstekingen onder controle via het samenspel van verschillende boodschappermoleculen.

Immuunsysteem is ook betrokken bij een ontsteking

Naast de waarneembare karakteristieken kenmerkt een ontsteking zich vooral door de toestroom van witte bloedcellen. Die zorgen voor de afweer tegen indringers. aarbij zijn zowel macrofagen als lymfocyten betrokken. Dat maakt meteen duidelijk dat componenten van beide takken van de afweer of het immuunsysteem, de aangeboren immuniteit (macrofagen) en de verworven afweer (lymfocyten), nauw met elkaar samenwerken.

Soms loopt een ontsteking uit de hand

Hoewel een ontsteking een beschermende functie heeft, kan het ook fout lopen, bijvoorbeeld bij astma of allergieën. Daarbij gaat het ook tekeer tegen iets onschuldigs. Dat kan stuifmeel, de uitwerpselen van huisstofmijt, huidschilfers van dieren, rook of in feite bijna eender wat zijn. Telkens de patiënt ermee in aanraking komt, gooien antilichamen zich op het allergeen en wordt een cascade van ontstekingsreacties in gang gezet.

 

VIB-onderzoek: