Anti-PLGF als kankertherapie

Onderzoeker:  Peter Carmeliet (KU Leuven)

Peter Carmeliet en zijn team gebruiken de kennis rond bloedvatvorming, of angiogenese, om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen tegen kanker.  Anti-angiogene therapie bij kanker staat gelijk met het verhongeren van de tumor. Door bloedvatvorming naar de tumor af te remmen, ontvangen de tumorcellen geen voedingsstoffen meer.
 

Bloedvatvorming of angiogenese

Via onze bloedvaten wordt elk groeiend weefsel van voedingsstoffen voorzien. Tumoren groeien echter veel sneller dan normaal weefsel en hebben dus een grotere behoefte aan voeding. Daarom gaan tumorcellen op een bepaald ogenblik groeifactoren aanmaken. Deze groeifactoren stimuleren de vorming van bloedvaten die de tumorcellen bevoorraden. Op deze manier wordt zelfs het binnenste van de tumor opnieuw van voedingsstoffen voorzien.
 

Bloedvatvorming (of angiogenese) afremmen als behandeling van kanker

De angiogene groeifactoren, Vasculaire Endotheliale Groeifactor (VEGF) en Placentale groeifactor (PlGF), spelen een kritische rol bij de groei van bloedvaten in een tumor. Zij zorgen ervoor dat bloedvaten naar de tumorcellen groeien om hen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Het lijkt dus logisch te veronderstellen dat remmers van beide eiwitten bloedvatvorming bij tumoren afremt. Wanneer de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen onderbroken wordt, kan de tumor niet anders dan verhongeren.

De bestaande anti-angiogenese geneesmiddelen (gericht tegen VEGF) schakelen de belangrijkste angiogene groeifactor uit en dus ook de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten. Helaas werken VEGF-remmers ook in op gezond weefsel en induceert deze behandeling neveneffecten waardoor de kanker ter compensatie andere groeifactoren aanmaakt, zodat het effect van het geneesmiddel verloren gaat. Er is dus nood aan nieuwe anti-angiogene behandelingen.
 

Therapeutisch potentieel van anti-PlGF

Sinds enkele jaren bestuderen de VIB-vorsers een nieuwe angiogene groeifactor, de placentale groeifactor of PlGF. PlGF stimuleert bloedvatvorming in ziek weefsel, zoals bv. kanker en andere ziekten.
 
In nauwe samenwerking met het biotechbedrijf ThromboGenics worden de therapeutische mogelijkheden van antilichamen tegen PlGF (anti-PlGF) onderzocht. Anti-PlGF remt wel degelijk de groei van bepaalde tumoren en veroorzaakt de typische bijwerkingen van angiogenese remmers niet. In tegenstelling tot de huidige geneesmiddelen induceert anti-PlGF geen ‘reddingsoperatie’ waarbij andere groeifactoren ter compensatie worden aangemaakt. Daarom hebben anti-PlGF antilichamen het potentieel om angiogenese in ziek weefsel te remmen, zonder normale bloedvatgroei in gezond weefsel te beïnvloeden. We mogen de rol van PlGF bij kanker echter niet veralgemenen. Experimenten geven aan dat pancreastumoren bijvoorbeeld resistent zijn tegen anti-PlGF.
 
Naast het therapeutisch potentieel van anti-PlGF bij kanker kan anti-PlGF ook ingezet worden bij oogaandoeningen tengevolge van overmatige bloedvatvorming. Experimenten bij muizen tonen aan dat anti-PlGF het ontstaan van abnormale bloedvaten in het vaatvlies voorkomt bij ouderdomsblindheid.

​​> Video ​Kanker & bloedvatvorming, het belang van metabolisme - onderzoek van Peter Carmeliet - ©VIB, 2015
Loading the player ...