Uitzaaiing van kanker

Onderzoeker:  Geert Berx (UGent)

​Geert Berx en zijn team bestuderen waarom de kleefkracht tussen kankercellen verloren gaat – een proces dat ertoe leidt dat kankercellen los komen van elkaar en zich verspreiden in het lichaam. Het onderzoek kan de basis vormen tot een gerichte therapie om de uitzaaiing van kankercellen te voorkomen.
 

Tumoren verspreiden zich via uitzaaiing van kankercellenEen eigenschap van kwaadaardige tumoren is dat ze zich kunnen verspreiden in het lichaam. Dat proces heet uitzaaiing en verloopt in verschillende stappen. De eerste stap is dat kankercellen zich losmaken van de oorspronkelijke tumor en zich, via de bloedbaan of de lymfevaten, verspreiden in het lichaam. Bij een tweede stap dringen ze binnen in ander weefsel, waar ze als laatste stap kunnen uitgroeien tot nieuwe tumoren. Eenmaal de kanker zich heeft uitgezaaid, daalt de kans op genezing aanzienlijk.  

Gezonde cellen zijn aan elkaar gekleefd met adhesiemoleculen

In gezonde weefsels worden cellen aan elkaar gekleefd met behulp van eiwitten zoals E-cadherine, een zogenaamde adhesiemolecule. E-cadherine steekt dwars door het membraan van de cel heen en hecht zich, zoals een kleefstrip, aan de E-cadherines van de omliggende cellen. Zo ontstaat een rigid geheel van gelijkaardige cellen, waarbij de aparte cellen onderling stevig aan elkaar verankerd zijn. Maar als, zoals bij kwaadaardige tumoren, de werking van de kleefstoffen wordt verstoord, gaat het fout.
 

Bij tumoren is de totale productie van de kleefstof E-cadherine verminderd

Bij sommige kwaadaardige tumoren is de productie van de kleefstof E-cadherine verstoord. Er wordt te weinig kleefstof geproduceerd om de cellen voldoende te verankeren. Hoe komt dit? De hoeveelheid E-cadherine-eiwit wordt bepaald door het meer of minder tot uitdrukking brengen van het E-cadherine-gen, dat gecodeerd wordt door het DNA. Deze transcriptie wordt hoofdzakelijk gecoördineerd door zogenaamde transcriptiefactoren, die bepalen of een gen al dan niet actief wordt afgelezen.
 

Transcriptiefactoren bepalen de concentratie van E-cadherine

Geert Berx en zijn team onderzoeken de invloed van diverse transcriptiefactoren (SIP1/ZEB2, Snail, Slug, δEF1/ZEB1) op de concentratie van E-cadherine in diverse kankermodellen en tumorweefsel van kankerpatiënten. Verder gaan ze ook na of er naast E-cadherine ook andere genen onder controle staan van deze transcriptiefactoren. Dit onderzoek heeft tot doel te helpen verklaren waarom kwaadaardige kankercellen zich verspreiden in het lichaam en zich nestelen in andere weefsels.
 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws