Geneeskunde van de toekomst

Mensen zo lang mogelijk gezond en kwiek laten leven. Dat is de uitdaging waar de geneeskunde voor staat. VIB-wetenschappers zoeken mee naar de oorsprong van aandoeningen zoals kanker, hersen- en zenuwziekten, hart- en vaatziekten, ontstekingen en infecties. Ze willen tot in het fijnste detail begrijpen waarom een gezond persoon plots ziek wordt en wat daarbij de rol is van DNA, leefomgeving of microben. Deze nieuwe inzichten kunnen leiden tot nieuwe geneesmiddelen, en zelfs tot een geneeskunde die meer op maat van de patiënt wordt toegepast. Wetenschappelijk onderzoek kan ook leiden tot nieuwe behandelingsmethoden, zoals bijvoorbeeld celtherapie en gentherapie.

Gepersonaliseerde geneeskunde – geneeskunde op maat
De toekomst zal ons een geneeskunde op maat van patiënten brengen, gebaseerd op het DNA en andere moleculaire kenmerken. Dat zal artsen toelaten om patiënten efficiënter te behandelen en tijdig in te grijpen, zodat ziekten voorkomen kunnen worden. Dat is nog altijd de beste, gezondste en goedkoopste oplossing.

Celtherapie - cellen als reserve-onderdelen
In plaats van een volledig orgaan te vervangen, worden er bij celtherapie enkel orgaanspecifieke cellen naar het orgaan in kwestie getransplanteerd. Men hoopt dat de cellen zich daar installeren en vermenigvuldigen.

Gentherapie – fouten herstellen met genen
Gentherapie richt zich erop om aandoeningen met een genetische oorzaak te genezen door genetisch materiaal in te brengen in een zieke persoon.