Ontwikkeling van hersenen

Onderzoeker:  Bassem Hassan (KU Leuven)

Bassem Hassan en zijn team onderzoeken welke factoren bepalen dat een cel uitgroeit tot een bv. een cel van het oog, het oor,… Verder bestuderen ze ook de genen die betrokken zijn bij het groeiproces van zenuwcellen en onderzoeken ze waarom de verbindingen tussen zenuwcellen na een ongeval bijvoorbeeld niet meer hersteld kunnen worden.

 

De hersenen, een complex netwerk

De hersenen zijn opgebouwd uit 100 miljard individuele zenuwcellen die met elkaar communiceren via een complex netwerk van verbindingen. Fouten in het groeiproces van deze zenuwcellen liggen vaak aan de basis van hersen- en zenuwziekten, zoals de ziekte van Alzheimer of multiple sclerose.  In de zoektocht naar mogelijke oplossingen voor deze ziektes is het ondermeer belangrijk om te begrijpen hoe verbindingen tussen zenuwcellen tot stand komen.
 

Axonen

Zenuwcellen hebben lange dunne uitlopers die elektrische impulsen geleiden: de axonen. Deze primaire elementen van informatieoverdracht in het zenuwstelsel kunnen soms langer dan een meter worden. Bij het groeiproces van axonen spelen verschillende componenten een belangrijke rol: de groeiroute en –snelheid, herkenning van doelwitten en de uiteindelijke vorming van verbindingen. Bassem Hassan en zijn team willen ontrafelen hoe dit hele proces werkt door de betrokken genen te bestuderen. Dit onderzoek is niet alleen belangrijk om de ontwikkeling van de hersenen beter te begrijpen, maar ook om therapieën te ontwikkelen voor ziektes die het gevolg zijn van beschadigde of zieke cellen.
 

De fruitvlieg als model

Voor hun onderzoek doen Bassem Hassan en zijn team beroep op de fruitvlieg. Veel processen in deze kleine vlieg zijn immers te vergelijken met processen in de mens, zelf voor iets dat zo complex is als het zenuwstelsel. Ze zijn daarenboven handig om mee te experimenteren. Ze nemen immers weinig plaats in en je hebt er geen dure diervoorzieningen voor nodig. Vandaar dat deze kleine vlieg ook een gegeerd modelorganisme is in de neurobiologie. 
 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws

 
fruitvlieg