Ontsteking en infectie

Ontsteking

Een ontsteking is een reactie van ons lichaam op beschadiging, bijvoorbeeld bij een wonde, een aanval van microben, een irriterend chemisch product of hitte. De belangrijkste kenmerken van een ontsteking zijn: pijn, warmte, zwelling, roodheid en functieverlies. Een ontsteking is een ingewikkeld biologisch mechanisme, waarmee ons lichaam de oorzaak van de schade probeert weg te nemen en het genezingsproces op gang wil zetten.
 

Infectie

Van een infectie is sprake wanneer een micro-organisme, virus of parasiet in het lichaam binnendringt en daar schade aanricht. Het micro-organisme wordt bij een infectie ook wel pathogeen of ziekteverwekker genoemd. Een infectie heeft vaak een ontsteking tot gevolg.
 

Ontsteking en infectie staan centraal in het VIB-onderzoek

Infecties en ontstekingen zijn één van behoren tot de centrale onderzoeksthema’s in VIB. VIB-onderzoekers richten hun pijlen op diverse aspecten: eerst en vooral op de ziekteverwekkers - van virussen en bacteriën tot parasieten -, maar ook op de mechanismen in ons lichaam die leiden tot ontstekingen, bijvoorbeeld hoe cellen van de afweer met elkaar communiceren en hoe die signalen worden verwerkt in de cel. Dit eerder fundamentele basisonderzoek kan leiden tot oplossingen voor diagnose en behandeling.
 
 
 
 
> video 'basisonderzoek naar celdood' - onderzoek van Peter Vandenabeele - ©VIB, 2014
 
 

​VIB-onderzoek: