Nanobodies: van potentieel geneesmiddel tot bestrijdingsmiddel

Onderzoeker:  Serge Muyldermans (Vrije Universiteit Brussel)

 

​Kamelen, dromedarissen en lama’s beschikken over zeer eenvoudige antilichamen in vergelijking tot andere dieren. Gezien het belang van antilichamen in de geneeskunde is dit een zeer interessant gegeven. Serge Muyldermans vereenvoudigde hun structuur verder tot Nanobodies®.  Ze kunnen gebruikt worden voor de meest uiteenlopende toepassingen: van potentieel geneesmiddel tegen kanker tot bestrijdingsmiddel in de landbouw.  
 

Klein zijn kan zo zijn voordelen hebben, hiervan leveren Nanobodies® het bewijs

Antilichamen zijn onmisbaar in de geneeskunde. Ze worden gebruikt in diagnostische tests maar ook als geneesmiddel. De productie van antilichamen is echter complex en de kostprijs is hoog. De Nanobodies® zijn ongeveer tien keer kleiner dan een normaal antilichaam en hebben een veel eenvoudigere structuur. Ze verenigen alle voordelen van conventionele antilichamen met een set van pluspunten:
  • ze zijn klein
  • ze behouden hun specifiek karakter
  • ze binden beter met hun doelwit
  • ze zijn erg stabiele en goed oplosbare eiwitten 
  • hun productie is veel makkelijker en goedkoper dan die van conventionele antilichamen
door hun kleine afmetingen kunnen ze zieke cellen of tumoren, omgeven door weefsels, toch nog bereiken.
 

Nieuwe horizonten verkennen

De Nanobodies®  stonden aan de wieg van Ablynx, ondertussen een succesvol beursgenoteerd bedrijf dat ver staat in de ontwikkeling van Nanobodies® als geneesmiddel. Maar volgens Serge Muyldermans hebben Nanobodies® meer potentieel. Zo exploreert hij nieuwe toepassingsmethodes waarbij een koppeling van een Nanobody® aan een enzym of een fluorescerend eiwit om een efficiëntere diagnose mogelijk maakt. Zo werkt hij heel nauw samen met Stefan Magez om de diagnose van slaapziekte te optimaliseren, en probeert hij de toxines van een schorpioensteek te neutraliseren.

Serge Muyldermans onderzoekt ook hoe Nanobodies® een rol kunnen spelen in de moleculaire biologie. 

 

 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws

 
​Nanobody®
© Stefaan Van Gyseghem