​Een nieuw vaccin tegen tuberculosis

Onderzoeker:  Nico Callewaert (UGent)

Nico Callewaert en zijn medewerkers onderzoeken waarom het bestaand vaccin tegen tuberculose (tbc) aan effectiviteit aan het inboeten is. Eén hypothese is dat de bacterie in het vaccin door jarenlange kweek is verzwakt. Maar Callewaert heeft een andere verklaring. Volgens hem is de bacterie in het vaccin niet verzwakt, maar zijn de suikermoleculen aan de buitenkant ervan gewijzigd. Het zijn net die suikers die ervoor zorgen dat het immuunsysteem de bacterie kan herkennen, en er afweer tegen opbouwen. Nu wil Callewaert de verschillende types van de bacterie in het vaccin in kaart brengen, om zo een nieuw, effectiever vaccin te produceren.
 

Bestaand vaccin reeds in gebruik sinds 1921

Het vaccin tegen tbc dat vandaag overal ter wereld wordt gebruikt draagt de naam Bacille Calmette Guerin (BCG). Het is een oud vaccin - al sinds 1921 in gebruik. In het vaccin zit een verzwakte vorm van Mycobacterium bovis, een bacterie die nauw verwant is met Mycobacterium tuberculosis, de veroorzaker van tbc bij de mens. Een inspuiting met BCG biedt een goede bescherming bij zuigelingen, maar voor volwassenen is het weinig effectief. Er is dus nood aan een nieuw vaccin tegen tbc, te meer daar de ziekte wereldwijd tot 1,7 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar maakt en er ongeveer 10 miljoen mensen besmet worden. Niet zonder reden heeft beschouwt de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) tbc als een prioritaire ziekte, vergelijkbaar met AIDS en malaria.
 
Naast het onderzoek naar tbc, werkt Nico Callewaert ook aan de productie van biotechnologische geneesmiddelen en een manier om leverziekten op te sporen.
 

Meer info:

> video 'ontwikkeling van nieuwe technologieën' - onderzoek van Nico Callewaert - ©VIB, 2014