Monoklonale antilichamen

Sinds enkele jaren zijn antilichamen de vernieuwende strategie in de behandeling van ziektes.

 

Antilichamen spelen een grote rol in ons immuunsysteem

Antilichamen zijn beschermingsstoffen die we zelf aanmaken als specifieke afweer tegen vreemde stoffen die het lichaam binnendringen. Hun werking berust op een zeer specifieke interactie met hun doelwit. Na binding met het doelwit blokkeert het antilichaam zijn werking of activeert het het immuunsysteem om indringers of tumoren doelgericht te vernietigen.
Voor geneeskundige toepassingen maakt men antilichamen die zich heel specifiek richten op een eiwit dat aan de basis ligt van het ontstaan van een ziekte.
 

Therapeutische antilichamen in de strijd tegen borstkanker

Onze cellen delen zich zeer gecontroleerd en vormen nieuwe cellen. Dit is nodig voor de groei van weefsels en organen, maar ook om verouderde of beschadigde cellen te vervangen. Kankercellen luisteren niet naar de regelende mechanismen. Dit is ook zo bij borstkanker.  In België heeft iedere vrouw 1 kans op 10 om borstkanker te krijgen. 5-10% van de borstkankergevallen is erfelijk.

Bij ongeveer een kwart van alle borstkankers komen er op de wand van tumorcellen te veel HER-2-receptoren voor. Er bestaat een behandeling op basis van antilichamen die zich richten op deze HER-2-receptoren. Door binding van het geneesmiddel met de receptoren wordt het groeiproces van de tumorcel geblokkeerd en sterft de kankercel af. Het geneesmiddel kan alleen werken als de HER-2-receptoren overvloedig aanwezig zijn op de wand van de tumorcellen.

Vooraleer over te gaan tot behandeling onderzoekt men het borstweefsel van de patiënte en als ze HER-2 positief blijkt, kan men een gerichte behandeling starten. Een goed begrip van de ziekte maakt het bij deze specifieke vorm van borskanker mogelijk om de oorzaak en niet de gevolgen te bestrijden.