Kankerbehandeling met TNF

Onderzoeker:  Peter Brouckaert (UGent)

Peter Brouckaert voert onderzoek naar de moleculaire mechanismen van septische shock, de belangrijkste doodsoorzaak op de afdeling intensieve zorgen in ziekenhuizen. Momenteel is er enkel een ondersteunende therapie  beschikbaar. Het werk van Peter Brouckaert en zijn team biedt perspectieven voor een mechanisme-gerichte behandeling van septische shock.
 

Gevaarlijke terugval van de doorbloeding van de organen

Bij septische shock raakt een patiënt verzeild in een medische toestand waarbij acute ontsteking, lage bloeddruk en bloedklonters zorgen voor een gevaarlijke terugval van de doorbloeding van de organen.  Het ene orgaan na het andere valt uit door zuurstofgebrek. Omdat er nog geen behandeling voor handen is, kan septische shock tot de dood leiden.
 

TNF speelt een sleutelrol bij septische shock

Een belangrijke factor bij septische shock is TNF (tumornecrosefactor). Die stof heeft een centrale functie in het immuunsysteem en het bestrijden van infecties en tumoren. Maar wanneer TNF in overdreven mate wordt aangemaakt, loopt het goed fout in het lichaam.
Onder invloed van een teveel aan TNF verwijden bloedvaten over heel het lichaam zich waardoor ze beginnen te lekken. De weefsels zwellen op en de bloeddruk daalt tot een gevaarlijk laag peil. In kleine bloedvaten stapelen stolsels zich op waardoor organen als de nieren en hersenen uitvallen. Bovendien ontstaat er een acuut tekort aan bloedstollingsfactoren, zodat er ernstige inwendige bloedingen optreden. Bovendien heeft TNF een ‘apoptotische’ werking waardoor tal van lichaamscellen het pad van de geprogrammeerde celdood opgaan.
 

Rol van stikstofoxide bij septische shock

Peter Brouckaert en zijn team onderzoeken de moleculaire mechanismen van deze veralgemeende  ontstekingen en de reacties van de bloedvaten hierop. Meer bepaald richten ze zich op stikstofoxide (NO), een andere stof met een centrale rol bij septische shock. Stikstofoxide werd in het verleden verantwoordelijk geacht voor het ineenstuiken van de doorbloeding. Dat klopt  niet helemaal. Uit onderzoek van Brouckaert en collega’s blijkt dat het toedienen van NO net een positief effect heeft. Bij de proefdieren verminderde de behandeling onder andere het voorkomen van onderkoeling, schade aan de mitochondriën en aantasting van de organen en weefsels. Ook de mortaliteit bij de muizen verminderde gevoelig. Wat de mechanismen zijn achter de waarnemingen is nog onbekend. Dat is voer voor verder onderzoek.

De ontdekking opent ook perspectieven voor de behandeling van septische shock. In plaats van de effecten van NO te verhinderen, zouden ze net nagebootst of versterkt kunnen worden. Dat zou een oplossing kunnen bieden in organen of in specifieke delen van het lichaam waar als gevolg van een septische shock zuurstofgebrek heerst. 
 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws