Celtherapie

De vraag naar donorweefsels (en –organen) is veel groter dan het aanbod. De wachtlijsten voor orgaantransplantatie zijn soms zo lang dat mensen sterven voor er een hart of lever voor hen vrijkomt. Bovendien zijn er heel wat aandoeningen (zoals de ziekte van Parkinson of grote brandwonden) waarvoor transplantaties niet baten. Een veelbelovend alternatief is celtherapie.

Cellen als reserve-onderdelen

In plaats van een volledig orgaan te vervangen, transplanteert men enkel orgaanspecifieke cellen naar het orgaan in kwestie. Men hoopt dat de cellen zich daar installeren en vermenigvuldigen.  

Er bestaan verschillende soorten celtherapie, dit kan gaan van transplantatie van een weefsel tot het werkelijk kweken van organen. Heel wat weefsels en cellen kunnen de basis van celtherapie vormen. Maar het is alleen mogelijk die te ontwikkelen wanneer mensen bereid zijn weefsels en cellen te doneren voor wetenschappelijk onderzoek en/of geneeskundige toepassingen.
 
Delende cellen
 
Bovendien vereist celtherapie cellen die nog kunnen delen. De meeste lichaamscellen hebben maar een beperkte delingscapaciteit. Dit maakt hen minder geschikt voor celtherapie. Gelukkig beschikt het lichaam over een voorraad cellen die wel nog kunnen delen en daarenboven weinig gespecialiseerd zijn: stamcellen.
 
Stamcellen leveren vandaag al een belangrijke bijdrage aan fundamenteel onderzoek. Ze kunnen ons helpen om biologische processen, zoals de eerste fasen van de menselijke ontwikkeling en ziekteprocessen, beter te begrijpen. En ze kunnen ingeschakeld worden om geneesmiddelen te testen.
 
Een meer gedetailleerde kennis van processen zoals celdeling en differentiatie, zal leiden tot methodes om verschillende celtypes en weefsel te kweken, uitgaande van lichaamseigen (stam)cellen. Deze zullen ingezet kunnen worden om weefselschade te herstellen.
Tal van ziekten worden veroorzaakt door cellen die afsterven of slecht functioneren. Een succesvolle vervanging van deze cellen zou tot een levenslange genezing kunnen leiden.
 

Enkele voorbeelden… 

Celtherapie staat nog voor een groot aantal obstakels en uitdagingen. In de toekomst zal men met nieuwe technieken stamcellen in grote hoeveelheden kunnen kweken en wellicht de afstotingsreacties van het lichaam omzeilen. Voor een aantal aandoeningen zal men een standaard(stam)celtherapie kunnen ontwikkelen. Maar zover zijn we nog niet.

Willen we (stam)celtherapie een toekomst geven, dan moeten we blijven investeren in verder basisonderzoek, in de ontwikkeling van ziektemodellen en in goed opgezette klinische studies. Dit alles moet binnen een transparant en rechtszeker wettelijk kader vallen dat enerzijds onderzoek en ontwikkeling stimuleert, en anderzijds voldoende bescherming biedt aan de donoren en ontvangers.
​​
 

 Educatief

 
 

 Nieuws

 


 

 VIB-onderzoek rond celtherapie