Bloedvatvorming

Onderzoeker:  Massimiliano Mazzone (KU Leuven)

Het team van Massimiliano Mazzone wil de mechanismen ontrafelen die de vorm en structuur van bloedvaten bepalen. De belangrijkste functie van bloedvaten is de lichaamscellen van zuurstof voorzien. Die zuurstoftoevoer naar de cellen hangt af van de vorm van het bloedvat. Vele ziekten gaan gepaard met een verminderde zuurstoftoevoer, vandaar dat inzicht in de processen die de vorm – en tegelijk de zuurstoftoevoer naar cellen – regelen noodzakelijk is.
 

De binnenbekleding van een bloedvat bestaat uit endotheelcellen

De aangroei van bloedvaten is noodzakelijk voor het goed functioneren van organen en het herstel van beschadigde weefsels. Over het ontstaan van bloedvaten zijn al veel studies gebeurd. Maar er is nog maar weinig geweten over de moleculaire mechanismen die de vorm en het gedrag bepalen van de binnenbekleding van een bloedvat, de zogenaamde endotheelcellen. Een nieuw bloedvat dat ontstaat, bestaat uit een speciaal soort endotheelcel, tipcel genaamd, die ondermeer de groeirichting van het bloedvat bepaalt. Op deze tipcel volgen een reeks endotheelcellen met een andere functie. Ook bloedvaten die niet meer groeien bevatten dit type endotheelcellen.


De falanx, een aaneengesloten rij van gladde, op kasseien lijkende endotheelcellen

Deze endotheelcellen vormen een aaneengesloten rij van gladde, op kasseien lijkende cellen, falanx-cellen genoemd. Een falanx is een hechte formatie soldaten met de schilden tegen elkaar, waarmee de Grieken in de klassieke oudheid historische overwinningen hebben behaald. Die falanx-cellen zijn belangrijk voor het vormen van gestroomlijnde bloedvaten en om de aanvoer van zuurstof naar omliggende weefsels te verbeteren.


De mechanismen die betrokken zijn bij de regulatie van falanx-cellen ontrafelen

Het team van Max Mazzone wil de genetische en moleculaire mechanismen ontrafelen die betrokken zijn bij de regulatie van falanx-cellen en nagaan hoe cellen - zoals inflammatoire cellen - dit kunnen beïnvloeden. Dit onderzoek kan nieuwe mogelijkheden creëren voor de behandeling van kanker. Zuurstoftekort bij kankercellen, wat uitzaaiing van de kankercellen in de hand werkt, is namelijk te wijten aan de abnormale vorm van de bloedvaten. Daarenboven verstoort de abnormale vorm van de bloedvaten de aanvoer en efficiëntie van antikankergeneesmiddelen. Wellicht vormt dit onderzoek ook een belangrijke basis voor nieuwe behandelingswijzen voor aandoeningen die gepaard gaan met zuurstoftekorten, zoals bij een hartinfarct of een hersenberoerte.

> Video ​Wisselwerking tussen ons immuunsysteem & kanker - onderzoek van Massimiliano Mazzone  - ©VIB, 2015
 
 
Loading the player ...