Antilichamen als geneesmiddel

Onderzoeker:  Jan Gettemans (UGent)

​Jan Gettemans gebruikt Nanobodies®, heel kleine en stabiele antilichamen, om specifieke functies van structurele eiwitten tegen te werken. Deze eiwitten staan in voor de stevigheid en beweeglijkheid van de cel. Fouten in deze processen spelen mee een rol in ziektes zoals kanker en de ziekte van Alzheimer. Met conventionele middelen is het zo goed als onmogelijk om structurele eiwitten te inactiveren. Het gebruik van Nanobodies® biedt dus perspectieven.
 

Ten aanval tegen ‘undruggable’ eiwitten:

Onze cellen zitten boordevol eiwitten die zich van verschillende taken kwijten:. Structurele eiwitten staan in voor de stevigheid en beweeglijkheid van een cel en enzymen maken op hun beurt bepaalde biologische reacties mogelijk. Heel wat ziekten zijn te wijten aan het slecht functioneren van eiwitten. Zodra je de oorzaak geïdentificeerd hebt, kan je een molecule ontwerpen die de werking van het slecht functionerende eiwit tegenwerkt, en heb je een geneesmiddel...
Zo simpel is het echter niet, zeker niet in het geval van structurele eiwitten. Zij hebben – in tegenstelling tot enzymes – namelijk geen ‘katalytisch centrum’ dat gevoelig is voor farmacologische stoffen. Heel wat wetenschappers zijn er dan ook van overtuigd dat er geen geneesmiddel tegen te ontwerpen is.
 

Nanobodies®: klein maar efficiënt

Als een eiwit slecht functioneert, kan je proberen de aanmaak van het eiwit tegen te werken. Maar dat is  in dit geval een heel slecht idee. Structuureiwitten hebben vaak verschillende taken en dragen bij tot meerdere processen in de cel. Jan Gettemans ontwikkelde Nanobodies® tegen structuureiwitten. Hij slaagde erin de geviseerde functie van de eiwitten tegen te werken, zonder te raken aan de andere functies van de eiwitten.
 

Een wapen in de strijd tegen ziektes

Fouten in structurele eiwitten kunnen aanleiding geven tot diverse ziektebeelden. Jan Gettemans en zijn groep focussen zich in eerste instantie op diverse aspecten binnen de ontwikkeling en uitzaaiing van kankergezwellen en op ziekten die het gevolg zijn van amyloïde plakken, zoals de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers hebben met Nanobodies® een belangrijk middel in handen om deze ziektes te bestuderen en eventueel om er therapieën tegen te ontwikkelen.
 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws

 
antilichaam