Zaadontwikkeling

Onderzoeker:  Moritz Nowack (UGent)

Moritz Nowack en zijn team bestuderen de ontwikkeling van plantenzaden. Plantenzaad bestaat uit een embryo en opgeslagen reservevoedsel (in het endosperm) dat omgeven wordt door een zaadhuid. Die zaadhuid kan afhankelijk van de plantensoort soms heel dun zijn (bv pinda) of net heel dik (bv kokosnoot). Plantenzaden zijn voor de mens van uitermate groot belang, omdat het endosperm een heel belangrijke bron van voedsel vormt. Het is onder meer om die reden dat inzicht in de moleculaire mechanismen die aan de basis liggen van de plantenzaadontwikkeling bijzonder relevant is.

Het embryo is het deel van het zaad dat een volgende generatie vormt, terwijl het endosperm gedurende de zaadontwikkeling afsterft.  Dit proces van afsterven willen Moritz Nowack en zijn team doorgronden.

Het onderzoek richt zich er op te ontrafelen welke de controlestappen precies zijn en hoe deze werken. Daarbij worden Arabidopsis thaliana (zandraket) en Brachypodium distachyon als modelsystemen gebruikt. De eerste als model voor de dicotylen (de ‘tweezaadlobbigen’) en de tweede als model voor de monocotylen (de ‘eenzaadlobbigen’).

 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws