Wortelgroei

Onderzoeker:  Tom Beeckman (UGent)

Tom Beeckman en zijn team onderzoeken de groei van plantenwortels.
Begrip van de mechanismen die de wortelgroei aansturen, kan ons helpen planten te ontwikkelen die een wortelstelsel hebben dat bijvoorbeeld beter aangepast is aan het overleven in droge condities.

De groep is vooral geïnteresseerd in de manier waarop vanuit de pericyclus – dit is een in de hoofdwortel aanwezige cilindervormige groep van cellen, uniek voor plantenwortels – het ontstaan van zijwortels wordt aangestuurd. Een zijwortel is een nieuw orgaan en om zo’n nieuw orgaan aan te kunnen maken is celdeling nodig. Begrip van de zijwortelvorming betekent ook begrip van de rol die de celcyclus daarin speelt.

Het plantenhormoon auxine speelt een belangrijke rol  in de aansturing van de zijwortelvorming. Maar er is meer. Het huidige onderzoek richt er zich op om de overige genen en componenten in kaart te brengen die betrokken zijn bij het geven van het startsignaal voor zijwortelvorming. Daarbij maken ze naast klassieke genetische methoden, en moderne genoomanalyses ook gebruik van zogenoemde chemische genetica. In de chemische genetica wordt een ‘bank’ van meer dan 10.000 chemische componenten losgelaten op plantencellen. Dit gebeurt op een sterk geautomatiseerde wijze. Hierbij brengen ze plantencellen in zogenoemde ’96 well microtiterplaten’ en voegen ze er met een robot per ‘putje’ een bepaalde hoeveelheid van een chemische stof  toe. Die chemische stof kan de activiteit van bepaalde eiwitten in de plantencellen verstoren. Dit geeft in veel gevallen een waarneembaar effect. Het voordeel van deze technologie ten opzichte van de klassiek genetische benaderingen waarin een gen wordt uitgeschakeld, is dat je de chemische component op een bepaald moment in de ontwikkeling van de plantencel kunt toevoegen en je de stof ook slechts tijdelijk kunt toevoegen. Deze benadering wordt gebruikt om componenten betrokken in de zijwortelvorming op te sporen.

 

 

Loading the player ...

 

 
Download de animatie in lage resolutie (wmv - 7 MB)
 
 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws