Biotechnologie en voeding

Biotechnologie speelt een belangrijke rol bij de productie van heel wat voedingsmiddelen. De belangrijkste toepassingen van biotechnologie in onze voeding vinden we in de levensmiddelenindustrie, zoals bij het bakken van brood of het produceren van fruitsappen.

Genetisch gewijzigde gewassen in onze voeding

Sinds enkele jaren zijn genetisch gewijzigde gewassen (GGG's) in onze voeding geïntroduceerd, in de vorm van transgene soja en maïs die verwerkt zijn in voedingsproducten. Genetisch gewijzigde producten zijn herkenbaar aan de vermelding 'genetisch gewijzigd' op het etiket. Vooraleer ze op de markt worden toegelaten, worden ze gecontroleerd op veiligheid voor de gezondheid en het milieu. Het aantal producten van genetisch gewijzigde gewassen in onze voedingswinkels is zeer beperkt, onder meer vanwege het verzet van de consument tegen genetisch gewijzigde gewassen. 
 

Detectie van GGO's in onze voeding

Om na te gaan of bedrijven zich houden aan de regels voor etikettering, gebruiken overheden detectiemethodes. Bedrijven en instellingen gebruiken de testen om de aanwezigheid van GGO’s in de door hen beheerde stromen te monitoren.
 

 Educatief

 
 

 Nieuws